Матео Салвини: Италианските пристанища са затворени за кораби с мигранти

Шефът „Уорнър Брос“ подаде оставка, предлагал роли срещу секс

След сигнала на ВМРО прокуратурата погна „Гольовците“

София на 90-то място в класация за най-скъпите градове за живеене

Виктория Бекъм свали сутиена си по средата на ревю

Неда Спасова: Имах комплекси да се събличам гола Актрисата от „Откраднат живот” загубила късно девствеността си

Откриха труп на мъж в Станционната градина в Стара Загора Една от версиите е самоубийство

Поклонение пред делото на Кузман Шапкарев

Шуменци се уплашиха от мирис на газ

Продължава издирването на 2-годишния Юлиян от Равнец

Окръжната прокуратура в Русе внася обвинителен акт срещу убиеца на Виктория Маринова

Весела Лечева: С Елена Йончева ще уцелим в десетката на изборите

Александър Симов: Резултатът от изборите ще изненада неприятно всички, които смятат, че левицата е разделена

Къде не смеят да влязат „тайните клиенти“ от НАП?

Кой кого и с колко победи в БСП Елена срещу Сергей или Троянската война за Европа

По-скъп ток следващите три години

Такса „задължение към обществото“ трябва да се повишава с 5% до 2019 г.

Цената на тока в България да се увеличава през следващите три години, препоръчва Световната банка в доклад, който трябва да даде насоките за пълната либерализация на електроенергийния пазар у нас.

Според банката такса „Задължение към обществото“ трябва да се повишава с 5% за всички потребители до 2019 г. Тъй като таксата е само един от компонентите, формиращи крайната цена на електроенергията, реалното увеличение за потребителите ще бъде умерено, прогнозират от финансовата институция. При регулираните потребители увеличението на крайната цена ще е около 2% годишно.

Поскъпването е нужно за покриване на дефицита в енергийната система, защото повечето от възможностите в тази посока вече са реализирани, се посочва в доклада.

Според него финансовото положение на българската енергетика е стабилизирано, но крехко. Ако не бъдат осъществени допълнителни мерки, дефицитът в сектора ще се повиши до 1,093 млрд. лв. до 2020 г., а ако мерките не се прилагат твърдо, сумата ще се удвои. Затова друга препоръка е да се рефинансират заемите на Българския енергиен холдинг, като се предоговори по-дълъг период на изплащане при по-добри лихви.

440 000 домакинства са енергийно бедни

Данните на банката сочат, че около 440 000 са домакинствата у нас, които са най-уязвими от поскъпване на тока. Те харчат за енергия над 10% от бюджета си. Други 149 000 домакинства бързо могат да се превърнат в енергийно уязвими, ако се повиши цената, предупреждават експертите.

Според тях действащите програми за социално подпомагане са неадекватни, а въвеждането на социална тарифа е първата положителна стъпка към подобряване на ценовата достъпност на електроенергийните услуги за бедните.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. и насра…ха се да вдигат цени на комунални услуги докато няма нормално правителство
    А спрете се бе боклуци

  2. Световната банка да препоръчва вдигане на заплатите и пенсиите в България,а не вдигане на цени.

  3. СБ е враг на България и българския народ. И така цената на електроенергията в България е по-висока от тази на половината страни от ЕС.

  4. Всичко трябва да е съобразено с ниския стандарт на живот, респективно доходи спрямо разходи. Световната банка се опитва отново и отново да диктува там, където не и е работа.
    Цените в БГ са почти като навсякъде, доходите , като в Гвинея Бисау. Световната банка да си гледа нейните неща и да не се бърка там, където не и е работа. Да помогне с цената на тока на българите като си насочи огромните заплати в помощ на БГ. Да си трайка, че времената са смутни!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.