По-солени глоби в Закона за туризма

С новия регистър на атракциите ще е ясна собствеността на всяка забележителност. Преди години крепостта Царевец бе част от земеделски фонд.

Лицензират ски училища в курортите

Санкционират стопаните на атракции до 4000 лв.

По-солени глоби за нарушителите, предвиждат промените в Закона за туризма, приети от Министерски съвет. Въвеждат се нови санкции за рецидивистите в пропуските и прегазвания на закона като продажба на ваканции от нерегламентирани фирми, които предлагат почивки в хотели без звезди и ощетяват клиентите.

Сред новите санкции, предвидени в закона, е тази за стопаните на атракции и забележителности. Промените в нормативния акт дават възможност да се концесионират, но техните нови собственици, дори и временни поемат и задължението да ги стопанисват - ремонтират, обновяват и консервират, става ясно от текстовете на закона. Нормативният акт обаче им оставя и вратичка, уточнявайки че това поддържане ще е според финансовите възможности на стопаните. Атракциите и фестивалите, които представляват потенциален интерес за туристите или имат традиции в провеждането ще бъдат вписани в нов регистър. По този начин ще е ясно кой управлява всяка забележителност и кой носи отговорността за социализирането и поддържането й.

Въвежда се и нова глоба за компаниите, които наемат екскурзовод или планински водач, който няма право да упражнява тази професия и не е в регистрите на Министерство на туризма. При първо нарушение на работодателя се налага имуществена санкция в размер на 2000 лева, а ако за втори път погази закона може да бъде санкциониран 4000 лева, пише в промените на нормативния акт. Въвежда се и опция в случай, че басейн към хотел не отговаря на изискванията да се спира временно работата само на плувното съоръжение, а не на целия обект, както бе досега.

От 1000 до 5000 лева ще бъдат глобявани хотелите, които не предоставят данни за новата ЕСТИ система, която ще осигурява онлайн връзка между НАП, НСИ, МВР, местата за настаняване и ресорното министерство. При повторно нарушение санкцията е до 10 000 лв.

С промените от закона отпадат ски учителите, като вместо тях в зимните ни курорти ще се лицензират ски училища. Въвежда се и минимален праг за глобите, които училищата дължат, като така има опция те да бъдат санкционирани с двойно по-малко пари спрямо досегашните глоби за незаконните ски учители.

Коментари

Задължително поле