По 1000 лв. глоби за строители подпалили училище в Шумен

Двамата строители близнаци, които подпалиха нелепо покрива на СУ "Васил Левски" в Шумен и едва не унищожиха сграда за над 2,5 млн.лв., са наказани с по 1000 лв. глоби. Решението за административните санкции е на Районния съд в Шумен и магистрати смятат, че то ще окаже превъзпитателен и превантивен ефект.

Братята на по 21 г. от Радомир до момента не са осъждани, възстановили са щетите на фирмата-изпълнител на ремонта, които възлизат на 3 994 лв. и са причинили палежа по непредпазливост.

Действията им са били повече от аматьорски, става ясно от съдебното решение. Както "Труд" писа, пожарът лумна в средата на юни, след като работниците се натъкнали на рой от насекоми в комин и той им пречел да нареждат фибран върху покрива.

Решили набрързо чрез пушек да прогонят осите от комина и единия откъснал част от кашон, а другия го запалил със запалка. За лош късмет, при пускането на хартията в комина, духнал вътър, хартия хвръкнала и подпалила фибрана по покрива. Той лумнал, а двамата уплашени се спуснали да го гасят с първата срещната метла. Тя също се запалила.

Огънят се разпрострял и достигнал до флакони с пяна, които за ужас на гасачите започнали да гърмят. Така били унищожени сторителни материали и инструменти на фирмата, наета като подизпълнител за ремонта на шуменското школо - „Бултермострой“ ЕООД.

Над 150 деца били евакуирани по средата на учебния час, за да не пострадат от задушливия дим. Край на комично-трагичната ситуация сложили огнеборци с 30 тона вода. Двамата подпалвачи били арестувани и чак на другия ден разказали за механизма на подпалването. Най-хубавото било, че по общинската сграда, която се ремонтира с евросредства, не са нанесени щети.

Решението на съда може да бъде обжалвано и протестирано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България