По 24 лв. на човек в неплатен отпуск (обзор)

Деница Сачева, министър на социалната политика

Ще помогнат на 50 000 души

Осигуряват 40 млн. лв. за затворени бизнеси

С нови 40 млн. лв. ще бъдат подпомогнати бизнеси, които евентуално биха били засегнати от пандемията. Става въпрос за бизнеси, които биха могли да бъдат затворени със заповед както на здравния министър, така и на областни управители, като учебните и образователни центрове, спортни зали и фитнеси. Това обяви социалният министър Деница Сачева. Имаме готовност да подпомогнем 50 хил. души, допълни тя.

Предвидено е да дават по 24 лв. на ден на работник в затворен заради пандемията бизнес. За да получат средствата хората ще трябва да са в неплатен отпуск. Идеята е парите да се дават за не повече от 60 дни в рамките на шест месеца. Средствата за помощта ще бъдат осигурени от европейските фондове. Страната ни очаква нотификация за помощта по новата схема от Европейската комисия.

До момента има подадени над 100 молби за помощи от родители на деца, чиито училища са под карантина, каза още Сачева. Тя допълни, че се обсъжда промяна на условията за получаване на помощта, така че от нея да се възползват повече родители, като в бюджета за 2021 г. за тази цел са предвидени 73 млн. лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари