ПП предлагали на БСП хартиени бюлетини само за над 60-годишните, "за да може да си приберете избирателите"

Снимка: Пламен Стоименов

На днешното заседание на парламента приеха само заглавието на промените в Изборния кодекс

4 часа безплодни разправии в залата

Задкулисен разговор с "Продължаваме промяната" в предишния парламент за запазване на хартиената бюлетина, но само за над 60-годишните, разказа лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс в спор с Асен Василев.

"Тогава смесеното гласуване не беше прието, защото когато стана въпрос, вие казахте: "Ще върнем хартиеното гласуване за над 60-годишните, за да може да си приберете избирателите", обяви Нинова от трибуната. "Тогава ви казах, че нашата битка не е за БСП, а за демокрацията и свободното право на избор", похвали се тя.

"Искахте да се върне хартиената бюлетина само за възрастните хора, но аз ви обясних на чист български език, че това е противоконституционно", разказа още Нинова. "Ако някога сте си мислили да нарушавате Конституцията, този път няма да ви позволим под претекст уж, за да направите нещо за БСП", заяви тя.

„Г-жо Нинова, вие много добре знаете, че в тази сграда някой каза „ще гласувам с ДПС и с ГЕРБ, и дори с дявола, ако това ще ми донесе още 15 депутати”, отвърна Кирил Петков.

По думите му в БСП имало „хора със съвест“, които са гарантирали, че предложението за връщането на хартиената бюлетина няма да мине, защото тя е лесно манипулируема. „Едновременно с това, ние знаем, че и в момента има такива хора във вашата парламентарна група, но вие заглушавате гласа им да не могат да се противопоставят срещу тази кражба на вота на българските граждани“, каза още той.

П„С процедури и с лъжи политика не се прави. Вече свикнахме няколко пъти да чуваме такива от бившите колеги от „Продължаваме Промяната”. Никой и никога не е чувал думите „Ще гласувам и с дявола, за да имам 15 депутати повече” и няма как да чуе такова нещо от нас”, отвърна Нинова.

„Погледнете си вашите парламентарни групи и вашите партии. Аз съм свикнала шест години някой да се опитва да ми овладее парламентарната група и да ни разбие партията. И още не е успял. Много хора са се опитвали - недейте и вие. Аматьори сте в тази посока”, заяви тя.

След близо 4-часови дебати в парламента беше гласувано само наименованието на проекта за промени в Изборния кодекс и заседанието беше закрито.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика