“Правилото за петте секунди” предпазва от коронавирус

Японски учени препоръчват да се намали времето за близък контакт

Задържайте дъха при контакт с болен

Заразяването с вируси, които се предават по въздушно-капков път, включително от Covid-19, става в рамките на пет секунди след контакт с човек, който е източника на инфекцията, установиха японски учени. През това време те съветват да се вземат предпазни мерки - да се задържа дъха и да се отдалечаваме на поне един метър от огнището на заразата. Тези предпазни мерки могат на практика да премахнат риска от инфекция.

Група японски учени от университета в Цукуба и Международния тихоокеански университет разработиха правилото за петте секунди, което предотвратява заразяване с Covid-19, грип и други респираторни заболявания. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Scientific Reports. Учените са изследвали скоростта на движението на малките частици, които се отделят от устата на човек по време на дишане и говорене. Вероятното време за заразяване с коронавирус, грип или друго подобно заболяване при контакт с източник на инфекцията се оказаха пет секунди. През това време заразяването става както на чист въздух, така и в затворени помещения. В този случай инфекцията настъпва по-бързо в добре вентилирано помещение.

За провеждане на изследването те са използвани лазерен лист и високоскоростна камера. По време на експериментите е използвано специално устройство, което позволява да се получи изображение, демонстриращо скоростта на разпространение на течните молекули във въздуха. Въз основа на получените данни учените предложиха да се намали времето за близък контакт по време на личните срещи до пет секунди, както и да се задържа дъха при контакт с възможен носител на вируса, за да се намали вероятността от предаване на Covid-19 по въздушно-капков път. Препоръчва се и спазване на физическата дистанция от поне един метър. Японските експерти смятат, че вземането на предпазни мерки през първите пет секунди от контакта на практика ще премахне риска от заразяване с вируса, предаван по въздуха.

Световната здравна организация призова всички незащитени от вируса и сезонния грип, особено хората в риск, да се подложат на ваксинация.

(Превод за „Труд news" - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука