Правителството в Ирак спря интернета и разположи сили за сигурност в някои райони заради протести

Съветът за национална сигурност на Ирак разгърна сили за сигурност и прекъсна Интернет услугите в събота, след като протестите, започнали в Басра, се разпространиха в някои други градове, съобщава радио The Voice of America.

Съветът проведе извънредно заседание в събота в Багдад, след като протестите срещу високата безработица, лошo функциониращите комунални служби и корупцията се разпространиха от Басра до Багдад, Наджаф, Амара и Насирия.

Премиерът Хайдер Абади направи изявление, в което се казва, че "инфилтратори" са използвали "мирните протести, за да атакуват публична и частна собственост". Той обеща, че правителствените сили "ще вземат всички необходими мерки, за да се противопоставят на тези хора".

Най-малко двама души загинаха в протестите в град Амара, след като протестиращите блокираха пътища, запалиха огън и според говорител на местните здравни власти са започнали да стрелят "безразборно". Един човек почина по-рано тази седмица в Майсан, когато иракските сили стреляха по протестиращите, които според съобщенията се опитваха да запалят правителствени сгради.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток