Правителството на РСМ: Идентичността и езикът не могат да бъдат предмет на преговори

Правителството на Република Северна Македония смята, че разделянето на Албания и Северна Македония в процеса на преговори с Европейския съюз не е в ничий интерес и че „безпринципността на ЕС“ може да има последици за целия регион. Двете страни трябва да преминат заедно през целия процес на интеграция на Западните Балкани и да си помагат взаимно, заяви днес говорителят на правителството на югозападната ни съседка Душко Арсовски, цитиран от „Слободен печат“.

Той подчерта, че няма друга алтернатива освен европейското бъдеще за Северна Македония и Западните Балкани и че стремежът на страната е да стане член на ЕС. Но, както подчерта правителственият говорител, македонският език и македонската идентичност, „наложени като въпроси от България“, изобщо не трябва да бъдат тема на разговорите или да са част от преговорния процес с Брюксел. Северна Македония ще продължи преговорите за европейското си бъдеще единствено при тези условия, категоричен е Арсовски.

„Премиерът Заев беше ясен на срещите в Брюксел. Идентичността и езикът в никакъв случай не могат да са предмет на преговори. Държавата извърши всички реформи ... изпълнени са всички критерии на ЕС за откриване на процеса на преговори за членство. Македония, повече от всеки досега, заслужава да бъде член на ЕС“, каза Арсовски, отговаряйки на журналистически въпрос на редовна пресконференция.

Според него доказателство за това е, че Северна Македония е показала европейско поведение и ценности както у дома, така и в региона, но и в отношенията със самия Съюз.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят