Петимата по-тежко пострадали българи от катастрофата в Египет са в частна болница в Хургада

Иззеха автомобила, в който се е возила Юлия Скрипал

Доналд Тръмп подкрепи смъртни присъди за наркодилърите

Южна Корея и САЩ заявиха, че ще възобновят съвместните военни учения

Астрономическата пролет настъпва днес в 18 часа и 15 минути

Си Дзинпин: Само социализмът може да спаси Китай

Вили Вуцов фаворит за „Локомотив“ (София)

На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Правителството трябва да насърчава социална икономика и социално предприемачество 163 000 души между 15 и 64 години са обезкуражени да работят

Карикатура Иван Кутузов - Кути

В съвременния глобализиращ се свят, в който конкуренцията на всяко ниво, особено в икономически и финансов план, е все по-яростна, нуждата от толерантност, разбиране, солидарност, взаимопомощ и уважение става все по-дефицитна и все по-необходима. И колкото и да говорим за правилата и механизмите на пазарната икономика и свободния пазар, не всичко може да се измери с пари. Има общочовешки стойности и морал, които са отвъд финансовия капитал.

Точно за това става въпрос, когато говорим за сравнително новите понятия социална икономика и социално предприемачество. Социалната икономика е специфична форма на предприемачество, която е насочена към намиране на решения на обществени, социални или екологични нужди, които не могат да бъдат решени само с пазарни или административни механизми. Основен принцип е постигането на цел в обществена полза и в интерес на участниците. Сферите на дейност на социалната икономика са местното икономическо развитие, насърчаване на солидарност между членовете и в обществото, равни възможности за жените и мъжете, социално сближаване, интеграция на имигранти, приобщаване на лица в риск от социално изключване, създаване на устойчива заетост, съчетаване на личния, семейния и трудовия живот, развитие на етична търговия и др.

Цялостната идея на социалната икономика и предприемачество е да подпомогне нуждаещите се и хората в неравностойно положение в даден момент, да засили чувството за общност и единство и даде възможност на креативни хора да развиват алтернативни бизнес начинания, които едновременно да носят печалба и добавена социално измерима стойност за обществото.

В Европа социалната икономика се развива като „полюс на обществена полза“ и изпълнява важна роля като мост между икономиката, социалната система и нуждите на обществото.

Предприятията на социалната икономика са доказано важен източник на работни места в Европа, с растеж в общата платена заетост в сектора с повече от 26% между 2002 и 2010 г. Понастоящем социалната икономика предлага повече от 11 млн. платени работни места в повече от 2 млн. предприятия в Европа. В тази връзка социалната икономика допринася активно за развитието на пазара на труда, улеснявайки икономическото развитие чрез посрещане на нови и растящи социални нужди, самоуправление и съучастие на всички членове на отделните субекти.

Друг свързан с тематиката термин е социалното инвестиране. Социалното инвестиране осигурява капитал, който позволява на социалните организации да предоставят едновременно социална и финансова възвръщаемост. Тази инвестиция се изплаща, често с лихва и обичайно се използва за развитие на нови или съществуващи дейности, които генерират приходи – като търговски дейности или договори за предоставяне на обществени услуги.

Защо правителството има интерес от социалното инвестиране? В Обединеното кралство има около 180 000 социални предприятия. Те представляват 15% от всички малки и средни предприятия и допринасят най-малко с 55 млн. лири към икономиката. Социалните предприятия създават растеж и заетост, а също така решават проблема с лица в неравностойно положение. Така например, социалните предприятия осигуряват заетост на повече от 2 млн. души в Обединеното кралство, а 39 % от социалните предприятия работят в 20-те % най-изостанали общини.

В двугодишния план на Министерския съвет са очертани приоритети и мерки за действие по социална икономика за периода 2016-2017 г. Целта е да се повиши значимостта на сектора, като се подобрят условията и достъпа до финансиране и правно регулиране. Държавната политика по социална икономика се води от разбирането, че социалното предприемачество не замества държавните и пазарни механизми при решаване на конкретни проблеми, а ги допълва по посока на по-висока заетост и по-добро качество на живот на различни групи, предимно в риск от бедност и социална изолация. Чрез социалната икономика и социалното предприемачество бихме могли да създадем по-добра среда за хората изпаднали в затруднения, да получат достъп до работа, да се трудят и да осигурят собственото си благополучие.

Анализите показват, че 163 000 души между 15 и 64 години са обезкуражени да работят , 21,3 % от населението на страната е в риск от бедност и социално изключване. Това доказва, че имаме благоприятна среда за развитие на социалната икономика и социалното предприемачество.
През 2016 г. политиката по социална икономика отбеляза развитие чрез осъществяването на редица инициативи и дейности. Сред тях изпъкна Петия европейски форум за социално предприемачество от 31 март до 3 април 2016 г.

Във всички европейски страни социалната икономика и социалното предприемачество дават възможност за социализиране на хората с увреждания, за подкрепа, която намалява изплащането на помощи от бюджета на страната.

За успеха на социалните предприятия от съществено значение е тяхното финансиране. През м. октомври 2016 г, Българската банка за развитие (ББР) организира Форум за инвестициите в социални предприятия, за чието провеждане МТСП съдейства. Между 6-и и 20-и октомври 2016 г. се проведе първото издание на Академията за социални предприемачи.

От 225 кандидати, 58 са избраните участници – активни хора с интерес и желание за развитие в сферата на социалното предприемачество. Те работят в екипи по една от 5-те предварително определени теми: интеграция на деца и младежи с увреждания; промяна на образованието отдолу-нагоре; здравословен начин на живот на деца и младежи; личностно развитие и професионално ориентиране на деца и младежи; изкуства за социална промяна.

В края на обучителната програма участниците получават възможност да представят проектите си пред експертите и менторите на всички екипи, пред потенциални донори и социални инвеститори и да получат обратна връзка.

През 2017 г. в сътрудничество с МТСП развива активна дейност инициативата „Аз събуждам България“ – национална образователна кампания, която има за цел да събуди българския дух чрез силата на знанията и уменията. Това е социален проект, който тепърва ще набира енергия, ще обхване цяла България със серия от обучителни кампании и с потенциал да донесе висока добавена стойност за българското общество.
Животът е избор! За да успее, човек трябва да учи, здраво да работи и да вярва в успеха.

За да имаме проспериращо общество в България, е необходим не само икономически напредък, но и сплотеност, споделен интерес, сигурност , законност и ред.

Когато се задоволяват потребностите и на малката общност, и на индивидите, когато се обърнем към доброто, към възраждане на духовността, културата, ценностите, можем да очакваме промяна за цялото общество.

* Авторът е заместник-министър на труда и социалната политика

Още по темата

  1. Обновена Борисов обсъди с Меркел сигурността по граничните райони на България със страните извън ЕС Укрепването на външните граници на ЕС, икономическият растеж и стабилизиране на съседните на Съюза региони ще са приоритетите на председателствата на България, Естония и Австрия

  2. 67 иновативни продукта показват на еврофорум за социално предприемачество в Пловдив

  3. По проекти от Норвегия, Лихтенщайн и Исландия България получава 210 млн. евро за социално и териториално развитие

  4. Социална чайна дава равен старт в живота на младежи от домовете  Бизнес с кауза – мисията е възможна

  5. “Произведено къде” не тежи колкото “произведено как”

  6. 1,2 млрд. лв. от ЕС за нови работни места (обзор)

  7. 20 млн. лева от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” ще се пренасочат към Фонда на фондовете (плюс всичко от форума)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. бла, бла, бла…. прилича на колсомолски реферат, но поне три пъти по-некачествен.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.