Правната комисия към парламента в Албания призна българското малцинство

Българското малцинство е включено в проекта на Закона за малцинствата в Албания. В документа, който ще бъде гласуван на 19 октомври в албанския парламент, поименно са изброени девет малцинства, сред които е и българското, съобщиха от Фондация „Българска памет“.

Обединени около каузата, евродепутати от различни държави и политически партии също написаха писмо до парламента на Албания, в което призоваха да се спазят препоръките на Европейския парламент и българското малцинство да бъде признато.

В границите на сегашна Албания от столетия живеят етнически българи, предимно в районите на Билища, Корча, Голо бърдо, Мала Преспа и Наша Гора. По неофициална информация те наброяват около 30 хил. души и са съхранили своя майчин български език, традиции и идентичност.

За да се чуе гласът на българското коренно население в Албания, само за седмица местните български организации събраха и изпратиха подписка до албанския парламент и правителство с искане малцинството им да бъде регистрирано редом с всички останали етнически малцинства в страната.

Освен с инициирането на процеса по признаване на коренното ни население в Албания, дейността на д-р Милен Врабевски е свързана и с инвестиции в множество образователни инициативи за интеграция и социализация на историческата ни диаспора там и особено за младите хора, които са част от нея.

Благодарение на успешната колаборация на Фондацията с местните българи от общо 2 паралелки, изучаващи български език в Билища и Корча, в момента те са вече 4. Тази есен деца от общността ни в Албания посетиха и ежегодния Есенен семинар на Фондация „Българска памет“, който събира над 200 деца от българската историческа диаспора от Украйна, Молдова, Македония, Албания и Сърбия.

Подкрепата на д-р Милен Врабевски и на д-р Андрей Ковачев по казуса с признаването на българското малцинство в Албания оказа своето положително влияние. Само след седмица проектозаконът ще бъде гласуван от албанския парламент. Ако поправката бъде приета, това ще бъде исторически момент за България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България