На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Правнук на Райна Княгиня откри изложба Изложба на Асен Дипчев в Къща-музей „Никола Й. Вапцаров”, София

Асен Дипчев пред картината си „Поглед към светлото бъдеще”.

До края на месец март почитателите на сатиричното изображение биха могли да посетят изложбата на Асен Дипчев, разположена в Къща-музей „Никола Й. Вапцаров” (София). Под мотото „Ето – аз дишам…” експозицията включва 12 творби от последното десетилетие – живопис, композиции, смесена техника, които разкриват тъжно-ироничния поглед на твореца към днешния ден. В поредицата „Код червено” ще видим драматични послания като „Война”, „Глад”, „Жажда”, „Поглед към светлото бъдеще” – реплика към „Вяра” на Никола Вапцаров. Дали защото е роден на 23 юли – трагичната дата на Вапцаровия разстрел, но Дипчев често интерпретира емблематични творби или идеи от Вапцаровата класика. На поета е посветено и стихотворението – „Разговор с душите ви живи”.

Бидейки правнук на Райна Княгиня, Асен Дипчев неизменно възражда нейния образ, пламенния ѝ дух в своите творби. Изложбата беше открита от уредничката на музея Катя Зографова и от художничката Златка Пентова.

Катя Зографова припомни, че това е осмата му самостоятелна изложба и втора негова изява в тази зала: „Асен Дипчев е толкова разнопосочен, самобитен, че за него не може да се говори в някакви рамки. Тук виждаме съвсем различни, провокативни картини и инсталации.”

„Асен притежава изключително мощен хумористичен талант – виждали сме негови злободневни послания, политико-сатирични изложби. Тази експозиция е по-различна: той прави собствения си автопортрет с една разчупена рамка: това е той – него не може да го сложиш на едно място, той разбива шаблоните, явява се в триизмерен израз тук и сега” – каза Златка Пентова.

Асен Дипчев е автор на над 400 стихотворения, на десетки произведения на изкуството, на крилати фрази и скечове в различни форми. „Аз изобразявам бизнесмени, политици, депутати, шефове от всякакъв характер – събрал съм ги 30 на брой в моята поредица „Чичковите червенотиквеничета”. Но ако ги изложа, ще настъпи такъв смут в обществото, че може да се стигне и до революция… Творчеството ме държи „над водата” – не правя корекции, всичко е автентично – появява се като мисъл и веднага го реализирам” – каза художникът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.