Правнук на Райна Княгиня откри изложба

Асен Дипчев пред картината си „Поглед към светлото бъдеще”.

Изложба на Асен Дипчев в Къща-музей „Никола Й. Вапцаров”, София

До края на месец март почитателите на сатиричното изображение биха могли да посетят изложбата на Асен Дипчев, разположена в Къща-музей „Никола Й. Вапцаров” (София). Под мотото „Ето – аз дишам...” експозицията включва 12 творби от последното десетилетие – живопис, композиции, смесена техника, които разкриват тъжно-ироничния поглед на твореца към днешния ден. В поредицата „Код червено” ще видим драматични послания като „Война”, „Глад”, „Жажда”, „Поглед към светлото бъдеще” – реплика към „Вяра” на Никола Вапцаров. Дали защото е роден на 23 юли – трагичната дата на Вапцаровия разстрел, но Дипчев често интерпретира емблематични творби или идеи от Вапцаровата класика. На поета е посветено и стихотворението – „Разговор с душите ви живи”.

Бидейки правнук на Райна Княгиня, Асен Дипчев неизменно възражда нейния образ, пламенния ѝ дух в своите творби. Изложбата беше открита от уредничката на музея Катя Зографова и от художничката Златка Пентова.

Катя Зографова припомни, че това е осмата му самостоятелна изложба и втора негова изява в тази зала: „Асен Дипчев е толкова разнопосочен, самобитен, че за него не може да се говори в някакви рамки. Тук виждаме съвсем различни, провокативни картини и инсталации.”

„Асен притежава изключително мощен хумористичен талант – виждали сме негови злободневни послания, политико-сатирични изложби. Тази експозиция е по-различна: той прави собствения си автопортрет с една разчупена рамка: това е той – него не може да го сложиш на едно място, той разбива шаблоните, явява се в триизмерен израз тук и сега” – каза Златка Пентова.

Асен Дипчев е автор на над 400 стихотворения, на десетки произведения на изкуството, на крилати фрази и скечове в различни форми. „Аз изобразявам бизнесмени, политици, депутати, шефове от всякакъв характер – събрал съм ги 30 на брой в моята поредица „Чичковите червенотиквеничета”. Но ако ги изложа, ще настъпи такъв смут в обществото, че може да се стигне и до революция... Творчеството ме държи „над водата” – не правя корекции, всичко е автентично – появява се като мисъл и веднага го реализирам” – каза художникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура