Правят БДС за овчето и козето сирене

7 лв. за кг отгоре от фермата до магазина

Продават ни продукти като родни, но внасят суровината от Румъния

Държавен стандарт за производство на млечни продукти от овче и козе мляко е готов и предстои да бъде внесен за утвърждаване в Българската агенция по безопасност на храните. Това съобщи пред “Труд” Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той ще се прилага за кисело мляко, сирене, кашкавал и катък, направени от овче и козе мляко. Продуктите по БДС трябва да са направени само от българско мляко, доставено от определени ферми в даден регион. Обмисля се в тях да се използва морска сол, и овен закваска, няма да съдържат никакви консерванти и сухо мляко.

Целта ни е да отделим фермерските продукти от индустриалното производство. Защото сега се получава така, че се продава овче сирене като българско, а всъщност млякото в него е внос от Румъния, обясни Караколев. По думите му някои предприятия работят така, защото цената на румънското мляко е с 20-30% по-ниска от нашата.

Същото се случва и на фермерските пазари, особено в София. Стопаните се блазнят от добрата цена, която получават, и събират мляко от цялата страна, за да задоволят търсенето. На практика обаче манипулират потребителя, че купува продукт от фермата Х.

С новия стандарт производители от даден регион ще се обединят в кооператив и продуктите им ще гарантират, че млякото в тях е точно от тези ферми, подчерта Караколев. До момента има 7 такива кооператива, в които членуват 400 производители.

По думите му цените на продуктите по БДС няма да са по-високи от другите, защото в момента изкупната цена на суровото овче мляко е 1,30-1,50 лв. за литър. За направата на 1 кг сирене са нужни максимум 4 литра или стойността му е около 6 лв. само за суровината. От фермата овче сирене може да ес купи по 10 лева за кг, но в магазините цената стига 17-18 лева. Ако скъсим веригата на доставки, тези продукти ще бъдат по-достъпни за потребителите, категоричен е Караколев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика