Правят втория археологически парк на София

300 хил. лв. инвестирани до момента в разкриването му

Проектът ще бъде малко по-различен от Западната порта

В раннонеолитното селище в жк "Слатина" ще бъде изграден вторият археологически парк в София. Това стана от думите на кмета Йорданка Фандъкова при посещението на селището, където се запозна с последните открития, направени през настоящия археологически сезон. Проучванията се извършват от екип археолози от Националния археологически институт с музей – БАН, ръководен от чл.-кор. проф. Васил Николов.

Фандъкова разясни, че слатинското селище се счита от учените за едно от най-старите неолитни селища в Европа – на повече от 8000 години. То е с площ 300 декара и се намира на територията на научния комплекс на БАН на ІV км. „В разкриването му до момента сме инвестирали над 300 хил. лв. Резултатите от археологическите разкопки на Слатина се изучават в редица чужди университети“, уточни кметът. По думите й, в последните години общината е инвестирала над 3 млн. лв. за археологически разкопки и обекти. Фандъкова увери, че за дейностите от този вид в кв. „Слатина“ ще продължат да се дават пари.

"Проектът ще бъде малко по-различен от Западната порта - този археологически парк освен експонирането на археологически останки и паркова част, ще има и посетителски център, така че да може групи и особено деца и ученици от София да идват тук и да се запознават с историята на своя град и на земите, на които той е построен", каза Фандъкова.

Проф. Васил Николов припомни, че селището е открито през 1985 г., но разкопките спрели през 1997 г. заради липса на средства. Работата е подновена през 2012 г. с финансиране от Столична община. Било предвидено проучванията да завършат тази година, но това няма да се случи, защото с напредването им селището се оказва все по-интересно и по-важно, коментира проф. Николов. По думите му, в момента там тече проучването на две постройки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България