Празнуваме Нова година с магията на Гершуин

Маестро Емил Табаков ще дирижира „Севера и Юга” на 1 януари 2021 година в НДК.

Маестро Емил Табаков вдъхновява София за 2021 година

В зала 1 на НДК ще аплодираме любими моменти от „Уестсайдска история” и „Порги и Бес” 

Национален дворец на културата и Софийска филхармония са подготвили специално послание за столичани в първия ден на 2021 година - грандиозен концерт с майсторството на творци от различни епохи от „Двете Америки” - концертът „Севера и Юга”.

Диригент на спектакъла ще е маестро Емил Табаков, който във времето назад е бил и артистичен директор на фестивала, основан от именития български диригент Емил Чакъров, ученик на Херберт фон Караян и Мишел Глоц - един от най-известните продуценти на класическа музика в света, посочват от НДК.

„Въпреки световната кризисна ситуация НДК възнамерява да проведе на живо Празничния новогодишен концерт на 1 януари 2021 г. в зала 1 от 18,30 часа”, се казва в информацията за музикалното събитие.

В Празничния новогодишен концерт „Севера и Юга” Фестивалният оркестър ще бъде достойно заместен от един от най-добрите ни оркестри - този на Софийската филхармония под брилянтното ръководство на маестро Найден Тодоров. Обединявайки майсторството на творци от различни епохи от „двете Америки”, концертът „Севера и Юга” е замислен от НДК и Софийска филхармония като послание и надежда за една по-добра година, казват организаторите.

Програмата, която Емил Табаков ще предложи тази година на ценителите, е музикална разходка през неговия респектиращ прочит на Севера и Юга от класиката на Америка с творци като Ленард Бърнстейн и Оскар Питърсън през бродуейския мюзикъл на Гершуин, горещите ритми на аржентинското танго и мелодиите на Рио де Женейро. „Уестсайдска история”, „Порги и Бес”, „Funny Face” са само част от познатите и любими заглавия, които ще прозвучат в програмата. За публиката остава удоволствието да се наслади на най-добрите образци на американската музикална култура като класически симфонични пиеси, красиви оперни арии, традиционен джаз, огнен афро-американски фолклор.

Маестро Табаков е поканил и интригуващи гости солисти за изпълнението на всяка една пиеса, китара, банджо, саксофон и вокал ще допълват цветното музикално пътуване през различните страни на Америка.

Коментари

Задължително поле