„Празнуваме Татяна Лолова“ среща поколения актриси

Татяна Лолова е наричана “Царица на комедията”.

Специален спектакъл отбелязва 90 години от рождението ѝ

В Сатиричния театър, на който тя е сред основателите, играят емблематични нейни роли

Остави над 120 роли в театъра, още толкова в киното и телевизията

На 10-ти февруари 2024-та година се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова, която си отиде през март 2021 година. Лолова е един от основателите на Държавния сатиричен театър “Алеко Константинов” и именно там ще бъде отбелязана датата, със специален спектакъл в нейна памет.

Скулпторните маски на Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Татяна Лолова във фоайето на Сатиричния театър.

На 13 февруари, вторник, от 19,30 ч. на голяма сцена в Сатирата, съвместно с продуцентска компания “Арто плюс” и БНР, ще видим представлението, озаглавено “Празнуваме Татяна Лолова”. Директорът Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси, които ще изпълнят части от популярни текстове от пиеси, в които е играла Татяна Лолова на сцената на Сатиричния театър. Ще има и много изненади за публиката, обещават от екипа на театъра. Сърменов, който е един от любимите колеги на Лолова през годините на работата ѝ в Сатиричния театър и един от героите ѝ в книгата “Дневници и делници” (издателство “Книгомания”) е режисьор на събитието. Билетите за спектакъла вече са в продажба.

Татяна Лолова е една най-популярните и обичани български актриси. Тя е родена на 10 февруари януари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство за при проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1955 г. Същата година дебютира на професионална сцена в Драматичен театър “Сава Огнянов” гр. Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Държавен сатиричен театър, където играе до края на живота си с едно прекъсване от 1977 до 1989 г., когато е актриса в Театър “София”. Татяна Лолова има над 120 театрални и 54 роли в киното, 76 в телевизията, многобройни записи в БНР. Тя е носител на редица филмови и театрални награди, високи държавни отличия.

През годините играе на сцените на Народен театър “Иван Вазов”, Театър 199, театрите в Стара Загора, Русе и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура