Пращаме нова рота в Афганистан

На учението за сертификация на 38-ия контингент в Афганистан по натовски стандарти бяха разиграни реални бойни ситуации, с които може да се сблъскат военните ни там.

38-ят български контингент предстои да замине скоро, след като получи сертификация по стандартите на НАТО

Над 10 000 наши военни са миротворствали там

България ще изпрати скоро нов контингент за участие в мисията на НАТО “Решителна подкрепа” в Афганистан, научи “Труд”. Той ще е 38-и поред с численост около 150 души и се състои от национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери.

Сертификацията на контингента по стандартите на НАТО се проведе буквално преди дни на територията на учебен център “Добрич” и военно формирование 52740 - Хасково. На учението бяха разиграни различни ситуации, които военнослужещите от ротата тренираха през времето на своята подготовка. На полигона бeше изграденa част от база, включваща тактико-оперативен център и контролно-пропускателен пункт. Проведени бяха занятия по тактико-специална подготовка, изпълняваха се задачи по охрана на контролно -пропускателен пункт, патрулиране, заемане на система от наблюдателни постове при охрана на база, ескортиране, патрулиране, действия за отразяване на атака, реакции при ракетна атака, оказване първа помощ на пострадал и др.

Председател на комисията, която сертифицира готовността на контингента, бе полковник Георги Иванов от Съвместното командване на силите.

Мисията ни в Афганистан е най-сериозното българско военно участие зад граница. Първият ни контингент стъпи на афганистанска земя през 2002 г. Неговата численост бе от 32 рейнджъри. Фактически това бе наш взвод за санитарна обработка и бе разположен в района на британския контингент на 10 км от столицата Кабул, където бе развърнахме банно-перален комплекс. От тогава до сега над 10 000 наши военни са миротворствали в Афганистан.

 

За 6-и май

Събират военната техника на Доброславци

Военна техника ще пътува утре през целия ден за подготовката на военния парад в Деня на Храбростта до летище Доброславци край София. Това съобщиха от Министерството на отбраната. Техниката ще се придвижва по националната пътна инфраструктура от градовете Асеновград, Благоевград, Карлово, Стара Загора и Ямбол, отбелязват от военното ведомство. За транспортирането на техниката, която ще участва в парада, ще бъде използван железопътен транспорт. От министерството на отбраната предупредиха шофьорите да спазват мерките за безопасност на органите на Служба “Военна полиция”, които ще ескортират колоните. Пак във връзка с военния парад над площад “Ал. Батенберг” в София ще бъдат проведени полети с прелитане на малка височина на 1-ви, 2-и и 3 май.

Коментари

Задължително поле