Пребили фирмаджии в нива на Илчовски

След покупка на селскостопанска техника

Заплашвал с мутри и чичо си

Зърнарят милионер е известен в Северозапада с това, че говори “на едро” и най-често - лъжи

Седем мутри са пребили служители на фирма CASE, от която преди дни скандалният бизнесмен Светослав Илчовски е купил селскостопанска техника, разбра “Труд”.

Екшънът се е разиграл на едно от полетата на земевладелеца, докато хората от фирмата се опитвали да покажат на работниците му как се борави с техниката. С какво точно са подразнили някого не е ясно, но изяли боя от яките мъже.

Според хора от Плевенско и Врачанско, където се простират безкрайните поля на Илчовски, той е взел страха на хората от региона с буйния си нрав и своята недосегаемост. Преди дни стана ясно, че от него се плаши дори министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, която Илчовски обвини, че го е притискала да не купува земи.

“Искам да ми гарантирате моята сигурност пред този човек, защото аз се страхувам от него”, заяви Аврамова пред депутатите от комисията на Мая Манолова.

Хора от Северозапада си спомнят непосилната борба за справедливост, която водят със зърнаря милионер.

Такъв е пчеларят Иван Георгиев, чийто бизнес Илчовски унищожил за минути.

На 8 април 2009 г. над землището на с. Еница земеделецът решил да поръси с хербицид, без да уведоми никого, както е по закон. Отровата се изсипва и над 130-те кошера на Иван Георгиев, който има нещастието да е съсед с нивите на земеделеца. Пчелните семейства загиват. Започва съдебна сага, в която има виновен и няма осъден.

Това е само началото на безчинствата на Илчовски. Той си наема охрана - частна и от местна охранителна фирма, която се занимава с “профилактика”.

През 2018 г. двама братя - земевладелци от Видинско, са пребити жестоко, за да не им хрумнело да палят реколтата на бизнесмена.

Той “респектира” не само случайни хора, но и собствения си чичо. Преди 5 г. на търг за земя Илчовски пристига с десетки охранители, за да сплаши роднината си, който му е единствен конкурент на търга и със заплахи да го откаже да участва в наддаването.

Поведението на Илчовски не може да е случайно и е ясно, че над него има чадър. Само дето в думите му, с които обвинява хора от властта, са приказки “на едро” с куп фактологични противоречия и чисти лъжи.

На първото изслушване пред комисията на Манолова Илчовски каза, че през 2017 г. премиерът Бойко Борисов събрал него и други бизнесмени на вила, където им прожектирал филм как насилват в ареста Миньо Стайков. Целта била да ги сплаши, за да не мрънкат, че трябва да се “отчитат” пред него със стотици хиляди.

На второто изслушване се уточни, че не премиерът, а шефът на фирма “Градус” Иван Ангелов поканил гостите на имения си ден, че клипчето го показал един от гостите, много преди премиерът да дойде и не поиска да каже името на насилвания, защото... Ами защото Миню Стайков беше арестуван през септември 2018 г., а през януари 2017 г. си е бил вкъщи, в някой от офисите си или във “Винпром Карнобат”. В понеделник бизнесменът, който вече е подсъдим, коментира “разкритията” на Илчовски само с думите: “Аз нямам сестра”.

Същото се отнася и до златните кюлчетата, които на първото изслушване Илчовски беше виждал как се подаряват на Борисов за рождения му ден, а на второто - че му били показвани клипчета с кюлчетата “подарък”.

Що се отнася до твърденията, че е бил принуждаван да продава зърното си под пазарната цена - и те се оказаха въздух под налягане. У нас тази стока, дори от “Държавния резерв”, се търгува единствено през стоковата борса.

Всички обвинени от Илчовски заявиха, че ще заведат дела за клевета срещу него. Сред тях е манекенката Маги Бадер, която по думите му е българската Мата Хари, направила снимките от спалнята на премиера. Четири от тях били направени в първите дни на януари 2019 г. На тези дати обаче плеймейтката е била в Дубай, където е заминала в последните дни на 2018 г. След заканите ѝ за съдебен процес срещу Илчовски, той се отметна и каза, че всъщност не тя, а друга жена е автор на фотосите.

Фермерът не отрича, че е давал подкупи, за което би трябвало да носи наказателна отговорност. През 2013 г. броил 50 000 лв. на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, от когото поискал политическа закрила след екшън в местността “Жидовица”, където негови хора се сбили за реколта от рапица с фирмата от Вършец ЕТ “Екатерина Йорданова МАТ - ГЕР” и се наложило идването на полиция. По-късно станало ясно, че Аврамов няма намерение да се задоволи с получените пари и поискал още толкова. Илчовски тогава потърсил приятел от ДАНС и депутатът Аврамов беше закопчан с белязани пари, делото срещу него още не е приключило.

Дали изнесените от Илчовски факти са верни, ще каже в крайна сметка прокуратурата. И не е лошо да се провери на кого още е давал пари срещу закрила. Корупцията е възможна само, когато има две страни - даващи и взимащи. И за едните, и за другите има текстове в Наказателния кодекс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване