Преброиха над 25 000 недействителни бюлетини в област Велико Търново

Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Рекордно количество от над 25 000 недействителните бюлетини са пуснати в урните в област Велико Търново. Това сочи справка в изборните протоколи. 4321 са недействителните гласове за съветници само в община Велико Търново.

Цифрата е своеобразен рекорд за региона, която показва, че например в Стражица всеки пети глас е отишъл нахалос. В община Горна Оряховица ситуацията е потресаваща - 4122 са невалидните бюлетини в изборите за общински съветници в Горнооряховско. От тях само 120 са повредени по някакъв начин – било с драскане, зачертаване на два номера или нещо такова. Останалите 4020 са бюлетини, в които отбелязване е направено само в кръгчетата за преференции. Хората масово са подкрепяли своя човек – било то със 101 или 131, но без да отбележат от коя партия е този любимец. А това автоматично прави бюлетината невалидна.

В Елена, при 4299 стигнали до урните, над 640 са сгрешили. В Полски Тръмбеш всеки четвърти е сгрешил. Там от 6668 гласували – 1511 са с недействителни бюлетини.

Според членове на комисии най-масовото объркване е дошло оттам, че гласуващите масово са отбелязвали предпочитаната преференция, но без да отбелязват номера на партията.

Но неграмотността също е важен фактор при генериране на невалидни бюлетини, признават експерти.

Коментари

Задължително поле