Плеймейтката Марешка отпадна от „Игри на волята“

20 интересни факта за алкохола

Над 60 са вече жертвите при експлозията в джамия в Афганистан

Апетитът за сладко е признак за лош сън

Борис Джонсън: Ще напуснем ЕС на 31 октомври, дори ако споразумението бъде отхвърлено от депутатите

Обезвредиха съмнителен предмет на лондонска улица

Йозджан Дениз нае нова вила

Меркел: Имаме много работа до постигане на споразумение по дългосрочния бюджет на ЕС

Признаха си спонсори на Мая ДБГ си спомниха, че платили билбордовете на Манолова

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Нов случай на африканска чума при диво прасе в Ловешко

Оперираха мъжа, паднал във водопад в Беласица

Регулират цените на вносни лекарства Паралелният внос ощетява потребителите

Малина Крумова: 96% от катастрофите се дължат на грешки на водача

Нередовни пътници биха кондуктор в автобус в Пловдив

Превратите през 1917 г. превръщат Русия в бандитска страна „Нямаше Добро, та Злото помогна“, гласи една руска поговорка

Раждаемостта е по-висока по време на гражданската война и репресиите, дори през Втората световна, сривът настъпва след либералната революция на Горбачов и Елцин

Знаменитият руски учен Дмитрий Менделеев е не само химик, но и математик, чието хоби е демографията. Една от прогнозите му в началото на ХХ в. днес у читателите ще събуди насмешки или тъжно поклащане на глави. Според него през 1950 г. в Русия ще живеят 282, 7 млн души, а през 2000-та – 594, 3 млн. За САЩ е прогнозирал, че в средата на миналия век населението ще наброява почти 180 млн и е познал – през 1959 г. то наистина е било 179 млн.

Нито са ги засегнали войни, нито революции или чужди интервенции, далеч са от злощастната Европа. За Руската империя прогнозата на Менделеев не се е сбъднала, защото страната е връхлетяна от две световни и една гражданска войни, от три преврата, две революции, две контрареволюции, две перестройки, две отложени „светли бъдеща“, няколко пристъпи на масови репресии, жестока колективизация, години на свиреп масов глад.

През 1917 г. в Русия стават два преврата. На 5 март по нов стил фактически започва драматичния край на царска Русия. Значителни части от елитите в страната, включително и военния, особено в столицата остро притискат Николай Втори да се отрече от престола. Особено активни са либералната интелигенция и особено едрият частен капитал. Организирани са демонстрации в Петербург, цари безредие с елементи на анархия, рязко се влошава криминалната обстановка.

Императорът е поставен пред дилемата да употреби сила и пролее кръв както през революцията от 1905 г. или да се отрече от престола. С изключение на адмирал Колчак, всички командващи фронтове са били за отричане. На 15 март, след като заповедта му да се въведе ред в столицата с военна сила не е изпълнена, Николай Втори абдикира. Вратата към хаоса в страната е отворена. Към фронтовете се устремяват различни по убеждения и партийни ангажименти пропагандисти, армията ускорено се разлага, започва масово дезертьорство. Типичен либерален преврат.

От затворите са пуснати престъпниците, в градовете тръгва лавина от грабежи, убийства, палежи. „Революционери“ с терористично минало са назначени на държавни постове, в предприятията от специални Комитети са поставени да ръководят пазачи, готвачки, случайни люде. В университетите научни степени вече присъждат студентите. Писателят Михаил Булгаков в „Кучешко сърце“ майсторски описва характерния за онези времена типаж на злобната неграмотна отрепка, обзета от „революционната“ страст към агресивно беззаконие.

Временното правителство разпуска заварената „реакционна“ полиция, но друга не създава. Смъртността расте, инфраструктурата бързо деградира, дрипави оратори ръкомахат на митинги и събират тълпи ошашавени хора. Армейски офицери, главно смели мъже от обикновени семейства, са избивани масово. На тяхно място масово се поставят ниски чинове, „революционни“ невежи, криминални типове.

Бойците от великата руска армия за месец-два се превръщат в бандитски групи, рушащи и грабещи всичко по пътя си. Жертви на разбойничеството са преди всичко представителите на имотните и културните слоеве от населението, обявени за паразити. Филолог оглавява военното министерство, лекар е назначен първо за министър на земеделието, после и на финансите. В търговията настъпва пълен хаос, очертава се глад, започват селски бунтове, тръгва хиперинфлация. В периферията на империята се засилва сепаратизмът.

Логично следствие от неумението на превратаджиите да управляват дори на най-елементарно ниво. Сменят се две безплодни коалиции, през септември е обявена някаква Директория, това е следващ преврат, тъй като дотогава Русия е все още монархия. Следващият месец на власт най-демократично са поканени болшевиките на Ленин. Тъй като гръмко обявяват в Думата, че имат ясен план да управляват, като преди това произведат демократични избори.

Изненадващо за тях ги губят, Ленин обявява, че „буржоазната демокрацията в Русия се изчерпи“. Какво тук значат някакви си избори? С този преврат започва поход към социализъм, към „светло комунистическо бъдеще“ с „цялата власт на Съветите“ и диктатурата на пролетариата. С началото на смяната на собствеността започва дългият процес на истинската революция. Вече велика и социалистическа, планирана да стане и световна.

На руския народ комисарите начело с Ленин и Бронщейн-Троцки възлагат историческата мисия да плати крайно жестоката цена. Повечето от първите лица, взели чрез октомвийския преврат най-важни позиции във властта, не само след пристигат в Русия от Европа, те не са и руснаци. Преобладават евреите, но има представители и на периферни области в империята, почти всички по един или друг начин потискани от централната.

Почти всички са професионални конспиратори, упражнявали се в различни форми на подривна дейност. Включително и терористична, наричали са я „експроприация на експроприаторите“. Руският народ за тях е само средство, горивен материал за осъществяването на световния революционен пожар. По един напълно чужд на руската историческа и социално-икономическа специфика, чисто западен модел, сътворен в Лондон и обявен през 1848 г. с „Комунистическия манифест“ на Маркс и Енгелс.

Зловеща ирония. „Руснакът отново се показа като истински татарин… селяните са природно реакционна класа“, казва Маркс. В това са убедени дошлите, а някои и изпратените от Германия, Швейцария, Англия и Франция болшевики, организирали по-късно чудовищни репресии именно върху рязко преобладаващото селско население, както и по отношение на казаците – също селски хора, макар и въоръжени. За тях Бронщейн-Троцки казва, че трябва да бъдат унищожени, тъй като са били крепители на империята. И организира масовото им изтребване на Дон, Днепър и Кубан.
Ето го и другият класик, Енгелс, директно призоваващ за унищожението на славянските народи: „От революцията насам (има предвид френската от 1871 г.) към омразата спрямо руснаците се присъедини и омразата спрямо чехите и хърватите… Борба, безмилостна борба не на живот, а на смърт с предателското славянство“. Портретите на тези наставници на болшевиките висват навсякъде в Русия, по-късно СССР.

Но ако руският народ не е бил важен за носителите на тогавашното ново мислене, пределно важна е била държавата като инструмент за осъществяването на световната революция. И в това влизат в остро противоречие с геополитическите намерения на няколко исторически душманки на Русия. На 23 декември 1917 г. в Париж се провеждат англо-френски преговори, на които договарят зони на интереси върху руските територии. Великобритания си посочва Грузия, Армения, Кюрдистан, „казашките и кавказките области“. Франция си е харесала Южна Русия (днес Украйна), Бесарабия (днес Молдова) и Крим.

В САЩ президент е Удроу Уилсън, високообразован мъж, помагал на България след войните. Неговият съветник полковник Хауз, човек от англо-саксонския елит в страната, споделя: „Русия е твърде голяма и еднородна за сигурността на света“. И това е неизменната западна политика, единствената й задача спрямо тази страна е била и си остава ликвидирането или поне разчленяването й. В което, впрочем, император Александър Трети в завещанието си уверява своите наследниците.

През 1918 г. започва военната интервенция срещу Русия. Не срещу съветската власт, именно срещу държавата. Към май месец Германия, Австро-Унгария и Османската империя окупират 780 хиляди кв. км площ с 56 млн. население (една трета от цялото в империята!) и значителна икономическа база. Във Владивосток дебаркират японски и американски войски, в Мурманск, Архангелск, Кавказ и Туркестан нахлуват британски. Започва и Гражданската война срещу Съветите, подкрепяна от Запада.

„Нямаше Добро, та Злото помогна“, гласи една руска поговорка. Руснакът е твърд родолюбец при външна заплаха. Запазвайки държавата, мобилизирайки големи части от руския народ в Червената армия, болшевиките успяват в 1922 г. да отбият интервенцията и да приключат Гражданската война. С огромни поражения и човешки жертви, но успяват. В историята няма еднозначни оценки.

Днес населението в Русия е четири пъти по-малко спрямо прогнозата на Менделеев. Раждаемостта е по-висока по време на гражданската война, интервенциите и репресиите, дори през Втората световна. Сривът настъпва след либералната революция на Горбачов и Елцин.

Още по темата

 1. Историкът академик Георги Марков пред „Труд“: Ленин и Сталин не са полуидиоти или чудовища Сега сме със Запада, а младото поколение се тресе от кючеци - отвратителна гледка

 2. 100 години от Червения Октомври Революция, преврат или световна конспирация (ИНФОГРАФИКА)

 3. Половината руснаци определят Октомврийската революция като бедствие и държавен преврат

 4. Пазарният либерализъм може да рухне, както се срина и комунизмът Световната финансова криза разтърси базовия модел, победил в Студената война

 5. Княз Александър Трубецкой пред „Труд“: Руският народ не е готов за монархия

 6. Съпротивата срещу транснационалния елит ще става все по-силна 1917 година – ненаучените уроци

 7. 100 години от събитията в Петроград Защо руснаците не обичат датата 23 февруари?

 8. Генът, този тиранин

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (33)

 1. Тази статия автор няма ли ? Кой е соросоидът да знаем ? Кой поръча тази помия срещу колко грантове ?
  Еийй соросоиди престанете да лъжете българския народ ! Вашите номера тук не минават !

  1. Соросоидът е виден путинов апологет.

 2. Zhiv i zdrav Doktore- tezi sozdali EUGENICS – te sa dushmanite na covechestvoto !!! Volci v ovchi kozhi !!! Slava da bide na Gospoda Iisus Hristos !!!

 3. ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ГАДОВЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ПРОТИВ НАС .НО ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА.СЪВСЕМ СКОРО И ТО ТЪПКАНО.ДРУГИ ЩЕ СВЪРШАТ РАБОТАТА ВМЕСТО НАС.

 4. Лицето на Илийката
  Погледнете
  Що е бандюга
  Да разберете

  1. Педро по-си педро, отколкото дон (да сляза за малко на твоето ниво). Когато имагинерният доктор пишеше възхвали за Москва или защитаваше нейните тези не пищеше. Що пищиш сега?

 5. Пич,
  Не слизай
  На долу,
  Да не лапнеш
  Нещо голо

  1. Пак пищиш. Русолизците не лапате вие изобщо не го изплювате голото.

 6. Тук доктора е надминал себе си . На пръв поглед служи на двама господари и предизвиква справедли вия гняв на русолизците . Но те четат само заглавията. За повече не стигат металните им заложби. С последното изречение, обаче „докторът“доказва, че литературната му подложка е Спутник. И друг път съм се съмнявал съществуването на въпросния доктор, но след поредния памфлет още повече. Но това е друга тема.
  Говори за Русия като разбойническа страна( определението не е мое, аз не бих го използвал), станала такава след превратитЕ през 17 та (през 17 има само един преврат), а тя е била разбойническа ( в смисъла в който т.нар. доктор употребява понятието) още по-рано. И много след това, особено пък напоследък. Но на Путин, който се вижда като наследник на императорите, а не на комисарите, това не му харесва. „Докторът“ услужливо пробутва опорните точки на Путин . Виновни са всички: Ленин, Горбачов, Елцин. Само не и Путин. Докторе за последото десетилетие през управлението на Путин колко се увеличи раждаемостта? Или по-скоро колко намаля. А какво ще кажеш, че след анексията на Крим е намаляла още повече? Сомият Путин не е ли рожба на превраТА от 17? Тук за разлика от гръцката митология не боговете изяждат децата си, а обратното. Та това не е гръцка трагедия, а руска комедия.

  1. Там е работата, че путин не е президент на евроатлантиците, а на руснаците и те явно си го харесват и избират… демокрация.
   Ако не ти харесва – режи вени.

   1. Тук не става въпрос за руснаците. Те да си избират когото щат. Става дума за домогванията на Путин извън собствените им граници. Но ти не можеш да разбереш разликата, щото се бориш за „16-та република“ и бълнуваш за путинизъм в България. А за мен не се грижи. Аз съм направил каквото трябва да се изплъзна от русификацията.

    1. Баща ти се борил за 16 република… може и бащата на плевелиев. Сега на ли сме 27ма – дерзай.
     Е6аси олихофрена…

   2. Там е работата, че българите явно си харесват Бойко и затова си го избират. Демокрация, както казваш. Ако не ти харесва, режи вени !

    1. Мда, да съм казал пещо друго шизоолихофрене?
     Оди при пастрока си го питай що не е пуснал водата след кат те е снесъл такъв идиот…

 7. Таз “ имагинерна“
  Илийка
  Е дребна Върху
  мас филийка

  Таквизе изобщо
  Не чета, нито
  Коментирам,
  А само Диагностицирам

  Цял живот с хора
  Съм работил,
  От първи
  Поглед преценил

  И поради това,
  Сърдечни пожелания
  от Москва + Америка

  Будь Здоров,

  Майор Петров

  /Don Pedro от Фрегата “ Екселциор“

 8. Много примитивни „наблюдатели“ е наел прокопчо да оплюват „Труд“, д-ра и статиите му, такива критики всъщност само им вдигат цената. Русия се бори за оцеляването си, а в такава борба всички средства са допустими, следа като Запада преди и сега иска от нея само едно – да я няма. Важи за всяка друга държава, за всеки друг народ, изправен пред такава дилема.

  1. Руски троле, Русия се бори единствено с мързелана населението си и некадърността на собствените си управници.Никой в световната история до сега не е успявал да закопае толкова богата държава и то не за първи път. А колкото до тебе и подобните ти, ти що щеш тук. Що не идеш там да й помагаш да се бори като ти е толкова мила? А цената на кафевия вестник Труд никой не може да я вдигне и факта, че Русия само това ниво намира да я славослови е достатъчно показателен.

   1. Така е. Но най мвого я закопаха демосратите горбачов и елцин…

    1. Русия не била никога по -самозакопала се от сега колкото и да се опитвате да пробутвате путиновата пропаганда. Не случайно нямаше тролове по времето на Елцин и Горбачов. Ако Русия беше добре нямаше да има нужда от вас.

     1. Явно нато много го е закъсало да има нужда от тролещи и лъжещи олихофрени кат теб ;).

 9. А себе си диагностицирал ли си се?
  Май не, защото без“ цял живот да съм се занимавал“, откривам у теб, освен нарцисични наклонности на непризнат стихоплетец от квартален ОФ клуб и шизофренично раздвояване . Не ги четеш и коментираш, а какво правиш тук? Спамиш? Туй ли ти е заданието от пАсолството?

  1. Не всички са платени кypви кат тебе.

   1. Слава богу дори и в този купен от руснаците вестник не всички са путински тролове като теб. А пове -чето и по-грамотни.

    1. Татко ти е путински трол… а евроатлантик номер 1 – лукановски.

 10. Примитивът се афектира и още повече се саморазобличава като опърпан седераст, останал на скромна прехрана като прокопчов трол. Бушуевай, бушувай, прокопчо ще ти отсипе още каша в копанката!

  1. А руският трол е толкова нискочел, че не може да вдене, че тактиката „крадецът вика дръжте крадеца“ не функционира отдавна.

   1. Олихофрен, 90% от натовската пропаганда, вкл. твоето тролене, е на тоя принцип.

 11. Кмнтр е прав, Руската империя загуби след Горби и Елцан повече територии, отколкото след Ленин. Примерът със сметките на Менделеев е шокиращ и много показателен какво носят либерали и ком-соц-иалисти на народите – геноцид. В момента са захапали Европа и народите й също се топят.

  1. Затова планът е да се внесат още 99 000 000 имигранта до 2050та година.

   1. Да. 99 000 000 руснака. Щото до тогава ще се свият до толкова. И който крал територий крал. След това ще се ислямизират, ще се разцепят и толкоз със руската федерация. За това сега плащат на такива като Илиев и Кмнтр. Да могат да крадът от страни като България, Украйна…прибалтика.

    1. Щом искаш, може и руснаци да са… не знам. Аз цитирам програмата на плевнелиев европа 2030…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.