Предизборни обещания и следизборна действителност

Снимка: Архив
Мая Манолова и Николай Хаджигенов

Адвокат Николай Хаджигенов непрекъснато демонстрира хъшлашко-просташки маниер

Призивите "да променим модела", изглежда са имали една, единствена цел - да създадат нов модел

"Преговори за кабинет все още не се водят, но аз лично съм готов да започна преговори веднага, защото това е важно." Това са думи на съпредседателя на коалиция „Изправи се, мутри вън“ Николай Хаджигенов, казани в в сутрешния блок на БНТ. “Гласовете на БСП ни трябват, за да убием ламята и без тях не можем да го направим, заяви още Хаджигенов. Напълно в самонадеяния си стил на говорене, Хаджигенов заяви, че ако трябва би станал и министър, като  „пожертва себе си.“ Много патетично, чак сълзливо.

За пръв път Хаджигенов се появи в публичното пространство покрай Цветан Василев през лятото на 2014 година. Тогава адвокатът изведнъж изскочи пред медиите като защитник на един от тримата задържани за уж подготвяното убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Хаджигенов е близък семеен приятел на подсъдимия олигарх Цветан Василев, а беше и адвокат на официалната любовница на Васил Божков - Лиляна Деянова. Той е и един от застъпниците на Мая Манолова на кметските избори, като тогава държи прочувствена реч, в която заявява: „Ако искаме да съборим ГЕРБ, трябва да гласуваме за Мая Манолова“.

Миналата година, в интервю за DW Хаджигенов заяви, че „Ние не подкрепихме Манолова - ние застанахме срещу ГЕРБ. Аз неслучайно тогава казах, че Манолова е крива щанга, че това е неподходящият инструмент за целта, но е единственият, който имаме. Ние тогава поставихме началото на общия фронт срещу ГЕРБ. Тези, на които им изнася, го разбраха като подкрепа за Манолова.“

Типично в негов стил, намесвайки хунти, каски и пичове, известният повече като Фейсбук активист, отколкото като адвокат, още по време на протестите миналата година, заяви: „Както обикновено ние ще направим онова, което е възможно и няма да спрем да опитваме, докато постигнем и невъзможното.

Съединението прави силата, не „аз нали ви казах“.... (запазен е оригиналният правопис от публикацията на Хаджигенов). Хаджигенов, който редовно коментира изказа и поведението на Бойко Борисов, сам непрекъснато демонстрира хъшлашко-просташки маниер и не е необходимо да проявим особено въображение, за да си представим как би „еволюирал“, ако се докопа до властта.

Да припомним, че още в края на октомври триото, формацията на Мая Манолова и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ се договориха за „съблюдаване честността на изборите“. Тогава Бабикян, Хаджигенов и още част от триото - Минеков, в интервю пред Свободна Европа казаха, че не виждат алтернатива на ГЕРБ в лицето на БСП или ДПС.

А кой е Бабикян? Завършил е класическата гимназия в София и политология в СУ „Св. Климент Охридски“, но е работил като водещ във Варна в радио „Канал Ком“, после в радио „Атлантик“, на които се води създател, БНР и „Свободна Европа“. Той е определян като бащата на фалшивите новини у нас. Разследване от 2018 г. на вестник „24 часа“ посочва, че той стои зад сайта за фалшиви новини informiran.net. Бабикян лично е регистрирал домейна и го плаща от години. Въпросният сайт, в който изрично се посочва, че не разполага с ресурсите да проверява информацията и не гарантира истинността, генерира някои от най-безумните и гнусни фалшификации, свързани с властимащите.

Още през 1997 година предлага услугите си за предизборни кампании, като започва да прави кампанията на Надежда Михайлова (вече Нейнски) в морската столица. Последвалите му опити претърпяват пълен провал. Така се случва с напусналата СДС Надежда Михайлова и нейното „Синьо единство“, както и с Мария Капон и нейната Единна народна партия.

През 2013 г. във Варна се провеждат частични избори за кмет, след като масови протести свалят от власт дългогодишно управлявалия града Кирил Йорданов. В борбата за кметското място тогава се включва Чавдар Трифонов - независим кандидат, подкрепен от десните формации, а предизборната му кампания се води от екипа на Арман Бабикян. Трифонов успява да стигне едва до трето място в надпреварата.

Познанството му с премиера Бойко Борисов датира от времето, в което сегашните управляващи избираха първите кандидати за евродепутати. Тогава Капон заедно с Николай Младенов се прилепиха за ГЕРБ като комисия, която подбира бъдещите u представители в Брюксел. Партията набираше мощна скорост и беше ясно, че ще е бъдещата победителка на следващите парламентарни избори. След поредицата поражения Бабикян опитва да се присламчи към Борисов, но запознати твърдят, че заради високия хонорар, който е поискал, бива отстранен от кампаниите.

Мария Капон е добре познато лице, най-малко с десетките партии, в които е била. Учудващо за мнозина, но не и за всички, запознати с политическата u кариера, сега пак успя да се намърда и то на предна позиция във въпросната коалиция, която u осигури депутатско място.

За Хаджигенов вече стана въпрос. Интересен факт е, че преди време Хаджигенов е бивш съдия в бокса, изгонен след поредица от оплаквания, като негови колеги изразяват недоволство от неговата работа. „Ние му викаме сред нас хвалипръцко, самохвалко, избива комплекси ли, какво ли, не мога да разбера“ - това са думи на треньора по бокс Димитър Димитров за адвокат Николай Хаджигенов.

За пръв път Мая Манолова, която е адвокат в Кюстендил, е избрана за депутат от БСП по времето на тройната коалиция. Тогава името u се свързва с дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, т. нар. Братя Галеви, които от години са в неизвестност. След снимка, на която позира между двамата, я наричат „сестра Галева“.

„Костинбродската афера“, както е известен скандалът с допълнително напечатаните бюлетини за парламентарните избори през 2013 г., също е интересен момент от биографията на Манолова. Като кандидат за депутат от БСП тя подава сигнала за бюлетините в прокуратурата, след което в деня за размисъл се стига до партийна и медийна истерия, че изборите ще бъдат фалшифицирани. Накрая съдът не намира доказателства за престъпление, но скандалът се отразява на гласуването на следващия ден. По време на кабинета „Орешарски“ Манолова беше зам.-председател на Народното събрание, а по нейно предложение парламентът създаде комисия за взаимодействие с гражданското общество, която тя оглави. Като част от ръководството на 42-ия парламент Манолова подкрепи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а по-късно заяви: „Ако това ще ви успокои, приемете, че аз съм предложила Делян Пеевски, и се успокойте, заяви тя три месеца след неуспешния избор, довел до гражданско недоволство, изразяващо се в продължителни протести.

И ей така, говорейки си за промяна, млади и умни, алтернатива, стигнахме до закономерното - левите се надушват, само чакаме и ДайБг да се присламчат, за да е пълно шоуто. Естествено, на наш гръб и за наша сметка!

Какво се получава - призивите „да променим модела“, изглежда са имали една, единствена цел - да създадат нов модел. Сред кризата с COVID-19, икономика на ръба, заради епидемията, сериозните следизборни схеми, които предстоят поради недостигащите гласове за никоя партия за самостоятелно управление, определени субекти се готвят да преформатират модела, излагайки всички ни на опасността да се върнем тридесет години назад. А за капак и призивът „Мутри вън“, изречен от покровителка на мутри и защитник на мутри. Жална ни майка, ако това е алтернативата!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи