Предлагат данъчни облекчения за гласуващи

Правосъдният министър Данаил Кирилов. Снимка: Пламен Стоименов

ГЕРБ започва консултации за Изборния кодекс, президентът кани партиите на дебат

ВМРО пак напират за образователен ценз

Депутатите от ГЕРБ започват от утре консултации с с останалите партии в парламента за поправки в Изборния кодекс и Закона за политическите партии. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

“Целта е да изчистим спорните текстове и проблемите, които има със сегашния Изборен кодекс, но ще поканим и юристи - експерти”, допълни още тя. От ГЕРБ направиха заявка за ремонт на изборния закон и в своята политическа декларация за началото на новия политически сезон. От “Обединени патриоти” вече са готови с предложения за поправки относно задължителното гласуване. “За задължителното гласуване трябва да има или стимул, или санкция, за да сработи на практика”, коментира пред “Труд” председателят на ПГ на “Обединени патриоти” Искрен Веселинов (ВМРО). От неговата партия предлагат да се обмислят данъчни облекчения за хората, които гласуват. “Така ще стимулираме гласоподавателите да упражнят правото си на вот, а от друга страна ще се повиши избирателната активност”, отбеляза Веселинов.

Патриотите ще подложат на дебат отново и въвеждането на образователен ценз за гласуване. От т. нар. “Малка коалиция” в управлението са склонни да отправят и запитване до Конституционния съд по темата, а също и да дискутират с останалите партии дори поправка в Конституцията, която да ограничи до унрите неграмотните избиратели.

Председателят на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) заяви, че промени в Изборния кодекс трябва да се коментират и да се направят сега, когато в политическия календар няма избори. “Очакваме доклада на Централната избирателна комисия, за да видим къде са пропуските в практическото прилагане на закона”, отбеляза пред “Труд” Александрова.

“Да не забравяме, че сегашния Изборен кодекс е дело на Мая Манолова и има какво да се коригира по него”, заяви по-късно пред “Труд” правосъдният министър Данаил Кирилов.

Юристът от БСП Филип Попов каза пред “Труд”, че в петък при президента Румен Радев ще се проведат консултации за подобряването на изборния закон.

Коментари

Задължително поле