Предлагат еднократна помощ за новородено или осиновено дете в Стара Загора

Общински съветеници от ГЕРБ, ВМРО и местна коалиция „Народен съюз” от Стара Загора предлагат еднократна помощ за новородено или осиновено дете. Тя ще бъде около 400 лева за първо дете. „Подобно на държавната помощ, която получават родителите, ние също имаме идея да степенуваме поредността на раждане на деца, като паралелно с това нарастват сумите, а помощта ще се дава до 3-о дете включително“ – съобщи председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Диян Димитров.

Правилникът за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете в община Стара Загора ще бъде гласуван на първо четене на заседание на Общинския съвет на 13 февруари. Ако той бъде приет на второ четене през април, парите ще бъдат отпускани от 1 юни. За обезпечаването на социалната програма, за 2020 г. ще са необходими около 350 000 лева.

Право на еднократна парична помощ имат родители на новородено дете или осиновители, български граждани, от които към момента на кандидатстване поне единият е с постоянен и настоящ адрес на територията на община Стара Загора за период поне една година от датата на раждане или осиновяване, а другият - с настоящ адрес в старозагорска община. Родителите трябва да бъдат пълнолетни и да имат минимум средно образование към момента на подаване на заявлението.

Коментари

Задължително поле