Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Предложените по-високи прагове на емисиите са смъртна присъда за българската енергетика

От ляво - надясно инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара, зам.-министърът на енергетиката Констатин Делисивков, проф. д.т.н. Николай Вълканов, заместник-председател на УС на БМГК, зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов и инж. Андон Андонов, изпълнителен директор на „Мини Марица-изток“ ЕАДСнимка: Кирил Николов

“Предложените по-високи прагове на емисиите са смъртна присъда за българската енергетика и индустрия. С този брифинг призоваваме държавата да участва активно и публично в защита на нашия бранш”, това заяви инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на БМГК  по време на кръглата маса “Бъдеще за българския въгледобив”.

“Искаме спешна национална консолидация по този въпрос, заедно с други държави, заинтересовани по този въпрос – например Германия и Полша”, добави той. Да спрем ликвидацията на един цял отрасъл – призова Андреев.

На дискусията присъстват и инж. Андон Андонов, изпълнителният директор на„Мини Марица-изток“ ЕАД, заместник-министърът на енергетиката Констатин Делисивков и заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

“Написахме писма до всички важни институции в страната, за да вземем мерки навреме, а не да позволим отново да стане както със закриването на четирите блока на “АЕЦ Козлодуй”.

40% от произведенета електрическа енергия у нас е от “Мини Марица-изток“ – това е много важно предприятие в индустрията ни”.  Това заяви проф. д.т.н. Николай Вълканов, заместник-председател на УС на БМГК.

Инвестициите в мините закъсняват, трябва да се помисли за свободата на работата на предприятието, призова той.

Най-голямото дружество за производство на въглища у нас е “Мини Марица-изток“.

Евродирективата убива въгледобива у нас

Експертите казват, че при тези нива на чистота и на емисии, няма как да бъдат покрити дори от най-модерните Тец-ове в страната. Това е неизпълнимо не само за нашите централи, но и за тези в Германия, в Румъния, в Полша.

Ако бъде приета тази директива, то поне три Тец-а в комплекса “Марица-изток” има опасност да затворят, а оттам и мините да прекратят работа си в този комплекс. Най-простият отговор за тяхното затваряне е, че те не могат да изпълнят критериите.

Генчо Генчев, представител на синдикалната организация към КТ “Подкрепа“в “Мини Марица-изток” подчерта, че все още няма технология, която да улавя въглеродния двуокис.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. мините трябва да бъдат закрити колкото се може по-скоро! не може животът на децата и бъдещето на планетата да се подлагат на риск заради интересите на един отрасъл. трябва като при татчър да се наводнят мините, на на никого да не му хрумва да ги отваря наново.

    1. Т*панар, а всички крави по света ще ги изколиш ли? Знаеш ли, че една пета от парниковите газове в атмосферата се отделят от добитъка по полетата? Знаеш ли, че над 40% се отделя от автомобили? Знаеш ли, че почти 30% се дължи на вулканична дейност? И едва 10% от ТЕЦ? Не знаеш, т*пако, ама плямпаш! И какво – крвите ли ще изколиш? Колите ли ще спреш? Или ще затапиш вулканите??? Олигофр*н си, подлого, но олигофр*н с тапия и се мислиш за ного акълния. Ама не си!

  2. Животът на Земята, такъв какъвто го познаваме, е възможен поради естествения парников ефект. Естествените парникови газове, основно водни пари (H2O), въглероден двуокис (CO2) и малки количества метан (CH4), двуазотен окис (N2O) и тропосферен озон (O3) позволяват слънчевата енергия да прониква и достига Земята като видима светлина, а след това я улавят под формата на инфрачервена топлина. Този феномен поддържа нашата планета достатъчно топла за правилното физиологично функциониране на всички живи организми. Липсата на парникови газове би понижила температурата на Земята с около 33 градуса C, превръщайки я в още една безжизнена планета от Слънчевата система. /от Earth care/

  3. Помня времето, когато картофите се садяха квадратно-гнездово /по Мичурински/. Сещингс, що сега не е така? Помня, когато ни облъчваха, че сланината е много вредна. Сега била полезна. Помня, когато нитрАтите бяха враг номер едно. Оказа се, че са приятели, враг били нитрИтите… А също така помня, че всяка една простотия си имаше рупори, които да обясняват на хората колко е полезна. Такива, като коментя, обединения, велемирка, куция пират, бглорда и още няколко аватара на малката групичка ревачи тук! Истината рано или късно излиза на яве, ей бушмени!

  4. Ало. охлюв недо.клатен, ти и АЕЦ не искаш защото и те са опасни и подлагат на риск живота , и въглищни централи не искаш, които ти спасиха задника от замръзване тази и предишни години, защото така си си навил на кухата кратуна, ами какво искаш , бегом в пещерата мама ти де.ба и тъпанар…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.