Председателката на НС Цвета Караянчева откри джаз фестивала в Банско

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри Международния джаз фестивал в Банско. Тя поздрави участниците и гостите на най-големия летен музикален форум в България и го определи като изключително популярно и магнетично за публиката културно събитие.

„Този фестивал, с вече 21-годишна история, се превърна в убежище на съмишленици от всички континенти, на световни артисти, които общуват на езика на музиката и не се нуждаят от преводач“, каза Цвета Караянчева.

„Това е невероятно въздействащо, още повече, когато се случва сред приказния декор на Банско“, допълни тя. По думите й най-характерното качество на джаза е, че е музика на свободомислещите хора и че защитава тяхната индивидуалност. Тук, в полите на Пирин, си дават среща знаменитости в изкуството от цял свят – вокални изпълнители, инструменталисти, импровизатори. Цвета Караянчева изрази увереност, че те ще се превърнат в най-добрите културни пратеници на България зад граница. „Нека тази неуловима енергия, с която е пропит въздухът на фестивала, да ни свърже с невидимите мостове на приятелството, които само музиката е в състояние да съгради“, добави тя.

Хиляди се събраха за първата вечер на фестивала, в която звучаха ритми изпълнени от Биг-бенда на Благоевград, Петя Буюклиева пък омагьоса публиката с хитове от нейния репертоар.

Кметът на Банско Георги Икономов заяви, че безспорно джазфеста е емблемата на летния сезон на курорта. Част от звездите на сцената в Банско тази година ще бъдат българският Франк Синатра Васил Петров заедно с Ангел Заберски бенд, Камелия Тодорова и музиканта Станислав Арабаджиев, Рут Колева, джаз-поп групата “Мат Бианко”, както и още много други популярни изпълнители.

Дъщерята на Нина Симон – Лиса Симон, е специално в България за Джаз феста. След смъртта на майка си през 2003 г. Лиса Симон издава албума Simone On Simone с гласа на Нина Симон, а през 2009 г. следва световно турне на Лиса в почит на майка й – Нина Симон. Интересното е, че дотогава тя се занимавала с нещо съвсем различно – била е военнослужещ в американската армия.

Всички изяви са локализирани на площад „Никола Вапцаров”, а входът за тях традиционно е безплатен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България