Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров: Желанието ни е да се оптимизира системата на здравеопазването

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Здравеопазването функционира макар и въпреки толкова много критики, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Хората са по работните си места и работят макар и със затруднения, коментира той. В някои периферни райони има липса на кадри, а в други райони има пренасищане, очерта един от проблемите в здравеопазването д-р Маджаров.

„Желанието на всички нас, желанието на тези, които отговарят за здравеопазването, е да се оптимизира системата.“, каза д-р Иван Маджаров пред БНТ.

Вотът на недоверие е нормален инструмент в ръцете на опозицията, отбеляза Маджаров. Той изрази надежда вотът да бъде поле за идеи и изказвания, които дават идеи как да се случи по-добре и да се оптимизира системата.

Д-р Маджаров коментира и предложените два модела на здравеопазване.

„Това са предложения-концепции за промяна в начина, по който ще се финансира системата. Ние имахме предложение, това е решение на Управителния съвет, още преди две години, преди да излязат тези предложения, че за нас добрия вариант е да се запази солидарния модел на сега съществуващата Каса с един малко по-ограничен пакет и да се даде възможност на хората да се осигуряват допълнително или застраховат, за да получат повече, отколкото гарантира пакетът. Защото ние смятаме, че средствата, които може да си позволи нашето общество като събрани здравноосигурителни вноски, не могат да осигурят в пълна степен качество на здравеопазване такова, което всички ние очакваме и не на последно място на това се дължат недостатъците на които всички ние сме свидетели.“

След като има плащане извън пакета значи здравеопазването в момента функционира не с парите, които се събират като здравни осигуровки, а с още толкова, обобщи той.

Коментари

Задължително поле