Председателят на движение “Русофили” Николай Малинов пред “Труд”: Русофилите правят партия

Веднага след като бъде учредена формацията, той ще освободи поста си

Инициатива за международно движение

Българските русофили ще регистрират своя партия до края на годината. Това заяви пред “Труд” председателят на движение “Русофили” Николай Малинов, който през уикенда бе преизбран на поста си.

“Искаме да надградим с политически проект”, каза Малинов. Веднага след като бъде учредена партията, той ще освободи поста на председател на “Русофили”. Информацията за новия политически проект бе анонсирана първо в ТАСС. Ще се инициира и международно русофилско движение, а по него активно ще работи депутатът от Атака - адвокатът Явор Нотев. Лидерът на “Русофили” получи обвинение в шпионаж през 2019 година.
През февруари т. г. държавният секретар Майк Помпео оповести името на съдията от Спецсъда Андон Миталов, че е със забрана да влиза в САЩ, тъй като е пуснал Николай Малинов в Русия.

От мрежата

ТАСС: „Русофили“ обсъждат създаването на политически проект

Национално движение “Русофили” проведе общо събрание, на което беше приета нова стратегия за работата на движението и определени основните задачи за периода до 2024 г., предаде ТАСС в 19,57 часа в събота.

Информацията на руската агенция продължава с новината, че Николай Малинов е преизбран за председател на организацията, а в Националния й съвет влязоха 165 души, включително депутати от различни партии, видни дейци на Българската православна църква и различни обществени организации.

“Нашата организация се ръководи от принципа на надпартийността и се опира на сътрудничеството в областта на културата. Културното русофилство не може да бъде нито ляво, нито дясно, нито либерално, затова не е случайно, че различни социологически проучвания показват, че около 80% от българите се определят като русофили”, заяви пред ТАСС Малинов. Той посочи, че през последните години са променили акцентите в своята работа. “Започнахме да издаваме книги, да провеждаме повече конкурси и фестивали, в които участват десетки хиляди.

Само на форума на русофилите на язовир “Копринка” край Стара Загора, който се провежда ежегодно, се събират традиционно между 15 и 20 хиляди души. Работим за запазването на паметниците от героите от Руско-турската война (1877-1878 г.) и Втората световна война. Помагаме за развитието на програмата за изучаване на руски език. Подкрепяме диалога между представителите на България и Русия, акцентирайки върху сътрудничеството в културната сфера, стремейки се да осигурим баланс между обществено-политическата и културно-просветна работа, без да влизаме в зоната на партийно-политическата дейност”, обясни Малинов.
“Русофили” обсъждат възможността да допълнят движението си с политически проект. “Като експерт постоянно говоря за събитията в Москва, как трябва да се развиват отношенията между България и Русия - вероятно това дразни силно някой”, каза той.

Малинов уточни, че партийно-политическият проект ще бъде реализиран до края на тази година, а новата организация ще се постарае да участват в предстоящите парламентарни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения