На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Председателят на КС Борис Велчев: Думата на годината е „референдум“

Снимка: Архив

Трябва да има въпроси, по които народът да не бъде питан. В противен случай смисъла на политическата отговорност започва да се губи. Това коментира в „Годината“ на Дарик председателят на Конституционния съд Борис Велчев.

„Пряката демокрация не може да замести представителната. Народното решение, колкото и да е важно, понякога е твърде емоционално и не може да замести експертните решения“, поясни той.

„Конституцията, когато урежда служебното правителство, не говори за основна негова роля. Основната роля на всяко едно правителство е да управлява държавата за срока, за който е назначено или избрано. В типичните случаи служебните правителства имат допълнителна роля и тя е свързана с подготовка на избори. Управлението на държавата е по-отговорна функция от това да подготвяш технически избори“, коментира Велчев политическата ситуация, в която в момента се намира президентът Росен Плевнелиев.

Плевнелиев може да назначи служебно правителство, но той не може да разпусне Народното събрание и да насрочи избори, тъй като Конституцията не му позволява да прави това в последните три месеца от мандата си. Насрочването на дата на избори е правомощие на новоизбрания държавен глава Румен Радев, който ще встъпи в длъжност на 19 януари.

„Конституцията там, където е важно, урежда срокове. В редица случаи тя не урежда срокове, защото просто не се налага. Защото Конституцията освен разпоредби, има разум. Този разум изключва злоупотребата с конституционни права. Ясно е, че би могло да се протака изкуствено, а би могло да изглежда, че се протака, но това да се прави с цел да се спази смисълът и духът на Конституцията“, заяви още той относно неяснотата в сроковете на сформиране на служебно правителство.

„Конституцията съдържа достатъчно ясни параметри, в които тези задължения трябва да бъдат изпълнявани. Няма никакво съмнение, че новият президент преди да определи датата на изборите, трябва да проведе консултации с политическите сили. Всички биха очаквали той да го направи, такава е била практиката досега. Това може да отнеме ден, два или пет дни. Мисля, че никой не би отнел правото на бъдещия президент да направи подобна консултация. Това е нормално, естествено. Ако той проточи тази консултация в месеци, това е друго. Но аз съм сигурен, че той няма да го направи“, обясни още председателят на КС.

Дали трябва да има Велико Народно събрание и по какви въпроси това е чист политически въпрос, коментира Борис Велчев. „Няма нормативен акт, включително и Конституцията, който да е съвършен. Дали точно тези въпроси, за които ние обсъждаме, промяната им, зависи Велико Народно събрание, е спорен въпрос. Според мен не“, каза той.

За дума на годината Борис Велчев определи „референдум“ и поясни, че това според него ще бъде и думата на 2017 година.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. ВЕЛЧЕВ: „Трябва да има въпроси, по които народът да не бъде питан. В противен случай смисъла на политическата отговорност започва да се губи.“ Ей, Велчев, ти да не си над народа, бе??? Или може би си по-умен от седем милиона??? Що не го „духаш“, ти, подлога на властта??? Значи, ти си един от онези, дето ни убеждават, че не можело да се пита народа много ли са 240 „хрантутници“!!! ИДИОТ!!!!

  1. Абсолютно съм съгласен, с тази разлика, че ако се придържаме към точността, 3,5 милиона гласуваха на Референдум, от тях повече от 2/3 със „ЗА“. Но този държавен червей, измислен преди десетина години, вече се чувства над народа ! Живее с мисълта че е повече от милиони, между които е пълно с професори, художници, артисти, спортисти, хора на науката и културата…Алеко казваше „Пази боже сляпо да прогледа“. Дали е допускал в сънищата си дори, че България ще се напълни с такива „прогледнали“ слепци?

 2. brazen bugger !
  живеем в страната на победилия идиотизъм ! няма ли у нас читав психиатър, който да надяне усмирителна ризница на този психопат ?!

 3. Нещата с пряката демокрация не са елементарни. Проблемите са с различна сложност и за успешното им решаване изискват съответно равнище на компетентност. Когато проблеми се предоставят за решаване на маса хора, равнището на компетентност на които е под равнището на тяхната сложност резултатите могат да са катастрофални. Тогава пряката демокрация се превръща в ТЪЛПОКРАЦИЯ. Масово известен е случаят с осъждането от тълпата на Исус Христос. Утвърждаването на пряката демокрация, предвидено в Чл.1, ал. 2 на Конституцията изисква задължително две неща:
  – единна организация на гражданите като избиратели;
  – мащабна работа по ограмотяване на гражданите за същността на социално-икономическата система, нейните функции, организация и управление.
  Властващите обаче са тъкмо против това. Вместо такава организация се роят десетки хиляди НПО-та, а ограмотяването на народа се заменя с манипулативна пропаганда.

 4. Не пприемам хора без политически опит да налагат мнението си с неясни въпроси, както се случи с извършеният референдум.

 5. Той не зачиташе обществения интерес когато беше -г-л-. -п-р-о-к-у-р-о-р-.

 6. А сега стана ясно, че не уважава българския народ. Тоя да не е чифутин?

 7. ОКАЗА СЕ, ЧЕ ТРУДОВАШКИТЕ АХМАЦИ СА СЛОЖИЛИ -г-л-. -п-р-о-к-у-р-о-р- в забранителния списък, за да не може никой да благославя майката на цацата. Такива подмазвачи са труд.

 8. Един от престъпниците които са във властта от .. 1989 .. до …. 2016 … велчев .. бесилото ви е малко боклуци мръсни , окрадохте България за тези . 27 .години , и имате наглостта да коментирате .. вместо да сте по затворите , вие мътите водите в България .. престъпници нагли …

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.