Представят Свищовското съкровище в Норвегия

Представят Свищовското съкровище в старата столица на Норвегия, след като тази седмица то участва в изложбата, която се откри във Виена. Проявата бе част от научен проект на българската и австрийската академии на науките и ще бъде изложена в Kunsthistorisches Museum – Виена до 25 юни 2017 г.

Свищовското съкровище е избрано да участва в тази изложба, посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров. В нея участват и други съкровища от бронзовата епоха, съхранявани в регионалните и общински музеи в България. Организатор на изложбата от българска страна е Националният Археологически Институт с Музей към БАН, в партньорство с регионални и общински музеи.

Уникалните златни експонати придобиват все по-голяма популярност, тъй като през есента предстои да бъдат част от изложба в старата столица на Норвегия. Тогава част от антиките ще бъдат изложени в Градския исторически музей в Берген в организирана изложба под надслов "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България". За партньори в изложбата са избрани само дванадесет музея от България, един от които е Градския исторически музей в Свищов, който предоставя за изложбата златните накити и бронзовите брадви, датиращи от средата на II хилядолетие преди Христа и глава от бронзова статуя на знатен мъж от първата половина на III век след Христа, открита при проучванията на римската извънградска вила до Посетителски център - Нове. Норвежкият музей ще извърши реставрация на стойност 10 000 лв. на бронзовата глава. Изложбата ще бъде официално открита на 1 септември от норвежкия министър-председател.

Свищовското съкровище е датирано в средата на II хил. пр. Хр. и се състои от тринадесет златни накита и шест бронзови предмета, всички поставени в глинен съд, заровен в земята. Откритото през 2011 г. съкровище е дарено от откривателя си Росен Тодоров на Градски Исторически музей в крайдунавския град. В момента в Исторически музей – Свищов са изложени само репликите на златните накити.

Коментари

Задължително поле