Представят спектакъла „Котки“ на откритата сцена в крепостта Царевец

Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще представи на 21 юли на фестивала „Сцена на вековете“ 2017 във Велико Търново премиерното си заглавие мюзикъла „Котки“ от Андрю Лойд Уебър.

Режисьор на спектакъла е майстора на мюзикъла в България проф. Светозар Донев, хореограф-постановчик - Анна Донева, диригент - Страцимир Павлов, сценограф - Иван Токаджиев и костюмограф - Ася Стоименова.

Адаптация по романа на Нобеловия лауреат Т. С. Елиът "Популярна книга за котките от Стария опосум", мюзикълът "Котки" е виртуозен синтез между три изкуства - музика, танц и поезия, през погледа на гения Андрю Лойд Уебър, автор на най-известните мюзикъли като "Фантомът от операта", "Исус Христос суперзвезда", "Евита" и други, играни по театралните сцени на пет континента.

"Котки" е представен за първи път в Уест Енд в Лондон през 1981 г., а през следващата година постановката стъпва на Бродуей. На Царевец мюзикълът ще бъде изпълнен на български в прекрасен превод на Харалампи Аничкин. В изключително забавния и красив спектакъл своето певческо, танцово и актьорско майсторство ще покажат Людмил Петров (Бай Двузаконие), Нейчо Петров – Реджи (Ръм Тъм Таг), Сребрина Соколова (Деметра), Филипа Руженова (Бомбалурина), Пламен Долапчиев (Манкъстрап ), Вяра Железова (Гризаебла), Николай Димитров (Мангоджери).

След „Котки“-те II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017 с продължава с оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус на 28 юли. Следващите заглавия в афиша на фестивала са: „Мария Десислава“, опера от Парашкев Хаджиев (4 август); „Манон Леско“, опера от Джакомо Пучини (11 август); „Норма“, опера от Винченцо Белини (19 август) ; „Селска чест“, опера от Пиетро Маскани и балетът „Делвата“ от Алфредо Казела (26 август);„Коса“, мъзикъл от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът (5 септември). Финалът на сезона ще е на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.

„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.

В тазгодишното издание на фестивала с десет спектакъла участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“-Велико Търново.

Специално за публиката след всеки спектакъл ще се излъчва емблематичното за Велико Търново аудио-визуалнно шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства