Президентът: Всеки гражданин е призван да работи за опазване на правовия ред в страната

Виждам в КС готовност да разглежда жалби на граждани

Аз виждам в Конституционния съд на България готовност да разглежда и преки жалби на граждани. Не само конституционният съдия, всеки журналист и гражданин е призван да работи за опазване на правовия ред в страната.“ Това заяви президентът Румен Радев вчера, откривайки знакова юридическа конференция. На нея беше представена книга с важни решения на германския конституционен съд, издадена с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“.

На събитието говориха още Йорк Шурграф, зам.-посланик на Германия у нас, председателят на българския Конституционен съд Борис Велчев, Хартмунт Ранк, регионален директор на фондацията и др.

Ключът за успеха на конституционното правосъдие е достъпността. Да усещат гражданите опора в КС, когато отстояват правата си, каза президентът и така подкрепи фактически въвеждането на пряка конституционна жалба.

Проф. Борис Велчев, който неведнъж се е застъпвал за този вид жалба, премълча мнението си за нея. Той изрази признателност към шефовете на Съдебната палата, че са приютили мероприятието, което според него трябвало да се проведе с сградата на КС. Мисълта му беше изглежда за теснотията, в която работят колегите му в тяхната сграда на бул.„Дондуков“. Велчев похвали германския КС за приноса му в утвърждаването на авторитета на националните конституционни юрисдикции.

Речта на конституционния съдия Константин Пенчев прикова вниманието. Позовавайки се на труда на проф. Снежана Начева, той призова за логически завършек на конституционния модел с въвеждането на пряка жалба до КС. „Дай боже, този модел да бъде успешно завършен“, заяви той в заключение.

Коментари

Задължително поле