Наградите “Еми”: Бесен феминизъм и трансджендър активизъм

Руски свещеници протестираха срещу управлението на Путин

ЕС да разпределя бежанци по квоти

Русия издирва американски информатор

Мъжът, откраднал картини на Майстора: Много съжалявам, че съм влизал в тази къща

Таен руски чат без американци Политици и бизнесмени заключиха телефоните си

Гостуване в Горна Оряховица носи трофеи на ЦСКА

Президентът Радев: Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход

На какви почивки имате право, когато работите на компютър

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 24 септември 2019

Президентът Радев в Ню Йорк: България и САЩ са стратегически съюзници и не следва да има ограничение за визите

39% от семейния бизнес е в търговията 104 хил. са фамилните предприятия в страната

Барикадиралият се мъж в блок в София заплашвал с убийство собственик на охранителна фирма

Самоуби се фараонът на “Дупнишка популярна каса” (обзор) Георги Близнаков станал лихвар след фалита

ООН търси нов план за климата

Президентът: Всеки гражданин е призван да работи за опазване на правовия ред в страната Виждам в КС готовност да разглежда жалби на граждани

Аз виждам в Конституционния съд на България готовност да разглежда и преки жалби на граждани. Не само конституционният съдия, всеки журналист и гражданин е призван да работи за опазване на правовия ред в страната.“ Това заяви президентът Румен Радев вчера, откривайки знакова юридическа конференция. На нея беше представена книга с важни решения на германския конституционен съд, издадена с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“.

На събитието говориха още Йорк Шурграф, зам.-посланик на Германия у нас, председателят на българския Конституционен съд Борис Велчев, Хартмунт Ранк, регионален директор на фондацията и др.

Ключът за успеха на конституционното правосъдие е достъпността. Да усещат гражданите опора в КС, когато отстояват правата си, каза президентът и така подкрепи фактически въвеждането на пряка конституционна жалба.

Проф. Борис Велчев, който неведнъж се е застъпвал за този вид жалба, премълча мнението си за нея. Той изрази признателност към шефовете на Съдебната палата, че са приютили мероприятието, което според него трябвало да се проведе с сградата на КС. Мисълта му беше изглежда за теснотията, в която работят колегите му в тяхната сграда на бул.„Дондуков“. Велчев похвали германския КС за приноса му в утвърждаването на авторитета на националните конституционни юрисдикции.

Речта на конституционния съдия Константин Пенчев прикова вниманието. Позовавайки се на труда на проф. Снежана Начева, той призова за логически завършек на конституционния модел с въвеждането на пряка жалба до КС. „Дай боже, този модел да бъде успешно завършен“, заяви той в заключение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.