Назначиха домашни помощници на инвалиди и самотноживеещи в Елена

Министерският съвет определи „зелените коридори“ за доставка на стоки

Депутати от ГЕРБ дариха апарати за пречистване на въздуха на УМБАЛ-Бургас

Корнелия Нинова: Здравните мерки, които правителството предприема са хаотични

Намериха труп на мъж в София

Русия изпрати на САЩ самолет с хуманитарна помощ

Затворник поиска да излезе на свобода заради извънредното положение

Клиниката по акушерство и гинекология към пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ отваря врати

СЗО: Русия може да избегне европейския сценарий на пандемията заради мерките й

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 1 април 2020 г.

Вселенска патриаршия удължи ограничителните мерки заради COVID-19

Над 30 000 са жертвите на COVID-19 в Европа

Пожар в кравеферма в Кюстендилско, трима в критично състояние

Коронавирусът поставя под въпрос сезона на Еверест

Започват масови проверки на предпазните средства, предлагани от магазините в София

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов: Сивата икономика у нас е между 20 и 30%

Твърди се, че сивата икономика у нас е между 20 и 30 %. Това заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, който присъства на десетата редовна отчетно-изборна конференция на СРС „Подкрепа” във Велико Търново.

„Сивата икономика, новата формула за пенсиониране и протестите на медици в страната. Зависи обаче какво разбираме под сива икономика, защото има една част от която се вижда и друга, която не се вижда. Въпросът е колко я считаме за сива. Има някоя, която е извън всякакви регулации. Има нещо, което по нашите схващания считаме за сива икономика, ама то не е. Това е така наречената недекларирана заетост”, коментира Димитър Манолов.

Той уточни, че това са хората, които продават например семки преди мача на стадиона.
„Ясно е, че семкарят няма да ви издаде касов бон. Нивата в България се доближават до Европа. Аз се изкушавам да мисля, че българския пазар е по-подреден от европейския, колкото и да ви се стори парадоксално“, изтъкна Манолов.

Той коментира и протестите на медицинските сестри и фелдшерите. „Мисля че никой няма съмнения, че не малка част от тези движения се случват предвид наближаващите избори. От тук нататък кого и как ще може да мобилизира ми е трудно да предскажа и не ми е работа. Но че има проблеми никой не бива да отрича, не го отричам и аз. Този проблем с медицинските сестри и фелдшерите е такъв от няколко години. И още тогава беше ясно, че колективния трудов договор на определени места няма да може да бъде изпълнен. Може би пък е хубаво, че тая година има избори, че темата гръмна и вероятно и там ще се търси някакво решени“, каза Манолов.

Относно подготовката на промени при начина на пенсиониране, президентът на КТ „Подкрепа” сподели, че е присъствал на разговора с премиера Бойко Борисов, Томислав Дончев, Бисер Петков и Ивайло Иванов.

„Това, за което ще говоря не е сива, а е криминална икономика, която фабрикува пенсионни права. Преди 1997-ма година всички данни за права и доходи са твърде спорни по отношение на своята истинност. И тази криминална икономика функционира именно заради това, защото можеш да произведеш каквито си пожелаеш права на хората и всякакви документи без някой да е в състояние да докаже дали тези документи са верни или не са“, подчерта Димитър Манолов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.