Президентът на „Лукойл“ Русия Вагит Алекперов на въпрос на "Труд": Трябват по-строги мерки в България срещу контрабандата на горива

"Лукойл" нееднократно е поставяла въпроса за контрабандата на горива в България, според вас какво трябва да се направи, за да се прекрати тази порочна практика, от която хазната губи по 1 млрд. годишно?" Това попита репортер на "Труд" президента на "Лукойл" Русия Вагит Алекперов, който от вчера е на посещение в България.

"Законодателството на България не е дотам съвършено и изисква по-строги мерки - заяви Алекперов - Всеки оператор на пазара трябва да работи по едни и същи правила."

"Новото правителство полага големи усилия за ликвидирането на дупката в закона", смята президентът на "Лукойл" Русия. Това ще доведе до увеличение на приходите в хазната, смята Алекперов. По думите му в парламента вече се обсъждат законови пормени в сектора.

"Лукойл" остава на българския пазар", увери Алекперов. Компанията е инвестирала над 3 млрд. долара в завода и в бензиностанциите у нас", напомни той.

"България е най-конкурентният пазар в Европа по отношение на горивата. Договарянето на цени е невъзможно, посочи Алекперов.

От компанията предвиждат нови проекти в България за нефтохимически преработки. Темата е обсъдена на срещите на Алекперов с президента и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Нефтозаводът в Бургас вече изнася за турския пазар, разкри президентът на "Лукойл" Русия.

В 11 ч. Вагит Алекперов ще се срещне с премиера Бойко Борисов.

Коментари

Задължително поле