Президентът на Северна Македония: Да подновим единството, което имахме в началото на независимостта

Снимка: Уикипедия/Архив

„През 1991 г., в несигурно време, ние, гражданите, се обединихме около идеята за собствената си независима държава. Тогава голямото предизвикателство, вместо каузата за разделението, стана причина за обединението, всички се събрахме около идеята за независима и суверенна Македония“, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в поздравителен адрес към гражданите по повод 8 септември, Деня на независимостта на Република Северна Македония, предаде "Нова тв".

През годините, както подчертава президентът, имахме възходи и падения, грешки и успехи, но заедно преодоляхме всички препятствия.

„През 1991 г. избрахме независимост, през 2001 г. междуетническо съжителство. Днес сме пред портите на европейските и евроатлантическите институции. За да постигнем целта си, трябва да възстановим единството, което имахме в началото на независимостта. Нуждаем се от гражданско помирение, а за трайно помирение се нуждаем от ефективно правосъдие и държавни институции с почтеност“, допълва Пендаровски.

„Ако искаме по-младите поколения да останат в страната и да живеят, да работят и създават бъдещето си тук“, посочва президентът, „ние трябва да направим много повече като държава и да им осигурим условия да се реализират и успеят у дома, в собствената си страна“.

Говорейки за различията, Пендаровски посочва, че многообразието е „нашата привилегия“.

„Колкото по-различни сме, толкова по-богат и красив ще бъде нашият споделен дом. Да изградим обща държава, където със сигурност има място за всички нас, да изградим общество, освободено от предразсъдъци. Държава и общество, в което има продуктивен политически диалог, социална справедливост, солидарност с уязвимите и забравените, в която и държавата, и гражданите се грижат за околната среда. Държава, управлявана от върховенството на закона, в която същите правила важат за всички нас, и силни и слаби, и мощни и безсилни, и във властта, и в опозицията. Страна, в която се признават грешки и се поздравяват успехите. Само такава държава ще има сигурно и проспериращо бъдеще“, заяви държавният глава в поздравително послание за Деня на независимостта.

Коментари

Задължително поле