Президентът на Хърватия: Северна Македония не може да бъде принуждавана да променя генезиса си в учебниците по история

Президентът на Хърватия Зоран Миланович заяви след края на срещата на върха на Процеса Бърдо-Бриони, че „държава-членка на ЕС навлиза в интимното пространство на Северна Македония“ и той ще се противопостави на това, пише македонският „Фокус".

„Не всички са на едно ниво в хода на преговорите. Някои са напред, други са назад. Северна Македония е в невъзможно положение. Това е тема, която изобщо не засегнахме в днешните разговори, нито в текста на съвместната декларация, нито македонците изобщо настояха за нея. Става въпрос за условията, поставени за тях в относително зряла фаза на преговорите с ЕС, и се отнася до съдържанието в някои учебници по история в РС Македония“, каза Миланович.

Той посочи, че както Словения, така и Хърватия имат много оживени и динамични отношения, където Словения поставя някои условия, но, както заяви той, Миланович никога не е чувствал и не е виждал Словения да иска да навреди на Хърватия или да я унижи.

Това, което държава-членка на ЕС прави със Северна Македония сега, наричам „влизане в чуждо“, т.е. навлизане в интимното пространство. Да се поиска от страна кандидатка, която е в преговори за членство, да определи своя национален генезис в учебниците по история, както се изисква от съседна държава, навлиза в интимно пространство и това не се прави. И аз ще се противопоставя открито на това“, каза Миланович.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа