Президентът на Черна гора обвини сръбската църка за разделението в страната

Мило Джуканович поиска автокефална черногорска църква

Сръбската православна църка /СПЦ/ не се занимава с вероизповедание. Тя се опитва да превърне вярващите в защитници на сръбските национални интереси. Много често това става по един безцеремонен начин, при брутално нарушаване на правовата държава. Тя се меси и в стратегическите посоки на черногорската държавна политика.

Това каза черногорският президент Мило Джуканович в интервю за РТЦГ, пише БГНЕС. Според Джуканович, СПЦ е основният виновник за разделението сред православните граждани в републиката. Джуканович е убеден, че “разделението може да бъде преодоляно само чрез създаването на автокефална черногорска църква, която ще отвори врати за всички православни”.

“Искам да помогна да излезем от този дълбок разкол сред православните в Черна гора… Няма никакво съмнение, че е имало автокефална черногорска църква, която е създадена от Иван Църнойевич и за това има много исторически документи… Автокефалната черногорска църква има своята история и традиции”, каза Джуканович и подчерта:" И държавата не бе възстановена за една година. Така ще стане и с църквата".

“Трябва да се изготви добра стратегия. Лично нямам никакво съмнение относно изхода от тази битка. Няма никакво съмнение, че Черна гора ще има своя автокефална църква”, подчерта още президентът.

Коментари

Задължително поле