Президентът: Не аз определям заплатата си, а Народното събрание

Ще се срещна с Борисов, когато управляващите имат визия за справяне с корупцията, каза Румен Радев

Не аз определям заплатата на президента, а Народното събрание. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти във връзка с призива на лидера на БСП Корнелия Нинова към президента да даде морална подкрепа на предложението на левицата за намаляване на заплатите на политическия елит.

„Първо, по отношение на моята заплата, която e обект на коментар от няколко дни - не аз определям заплатата на президента, а Народното събрание. Така че народните представители са в пълното си право да я намалят, както намерят за добре. Що се отнася до увеличаването на заплатите на политическия елит, то е оправдано само ако бъде обвързано с тяхната дейност по отношение на реалното благосъстоянието на българските граждани. Такива тендениции засега няма“, каза Румен Радев.

Според него една от причините българските граждани да бъдат по улиците е, че не вярват, че българските политици разчитат само на заплатата си. „Българите ще имат достоен живот тогава, когато възпитат своите политици да живеят само от заплатата“, добави още Румен Радев.

Относно срещата с премиера Бойко Борисов държавният глава посочи, че такава ще има, когато управляващите разработят визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта и за постигане на икономически ръст, с който да догоним държавите от Централна и Източна Европа. „Нали не очаквате, че ще разговаряме и ще обсъждаме четиригодишната програма на кабинета „Борисов“ 3, която изведе хората на улицата“, попита риторично Радев.

Днес той се срещна със студенти от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

1542726527

"За да стане един човек лидер, той трябва да иска промяна, на базата на която да създаде визия, да убеди хората в стратегията си, да създаде стандарти и да показва спазването им с личен пример, в противен случай е обречен на неуспех", заяви президентът в отговор на въпроси за успешното лидерство.

Радев отбеляза, че лидерството се различава от формалното упражняване на власт по това, че лидерът работи за каузи и цели, които допринасят за благоденствието, сигурността, за качеството на живот на останалите.

Коментари

Задължително поле