Президентът откри от Варна XVII издание на "Българската Коледа"

Румен Радев към лекарите: Трудът ви заслужава най-високото обществено признание

"Да дарим бъдеще на болните деца" ще е мотото на XVII издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Официалният му старт бе даден от президента Румен Радев във варненската УМБАЛ "Св. Марина". "Зад посланието се крие стремежът ни да осигурим високотехнологична апаратура за диагностика и лечение. Стартираме с надежда да помогнем на повече деца с тежки увреждания и хронични заболявания и да им дадем шанс за пълноценен живот", заяви държавният глава, който е патрон на "Българската Коледа".

"Тази кампания далеч надхвърля рамките на една обикновена благотворителност. Тя ни дава вяра, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя инвестира в най-големия капитал - здравето на нашите деца и ни дава надежда за бъдещето ни като нация, защото обединява различни по възраст, пол и социално положение хора около една благородна кауза", посочи Румен Радев.

Той подчерта, че е избрал УМБАЛ "Св. Марина", тъй като това е най-високотехнологичната болница в страната, в която ежегодно медиците спасяват живота на хиляди деца. "Оттук посланието ни ще прозвучи най-силно", добави Радев пред препълнената с лекари, родители и деца зала. Държавният глава направи и отчет за приключилото издание на "Българската Коледа" за 2018/2019, която е събрала 2,44 млн. лв. Подпомогнати са 551 подрастващи - най-много от началото на инициативата. Част от тях са получили средства за рехабилитация, други - скъпи медикаменти, а трети - медицински изделия и помощни средства. "Българската Коледа" е дарила и медицинска апаратура на 19 лечебни заведения в страната.

"Зад тези цифри стои доброто сърце, таланта и професионализма на много хора. Но за да има успех една инициатива, най-важното е да се ползва с доверието на обществото и хората, които разпределят и усвояват средствата да го правят по най-добрия начин. Възхищавам ви се, че успявате. Трудът ви заслужава най-високото обществено признание и уважение", обърна се към медиците Румен Радев.

На церемонията изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Марина" проф. Валентин Игнатов съобщи, че преди дни Европейската здравна комисия е обявила Варна за българският град, предоставящ най-качествено здравеопазване.

Коментари

Задължително поле