Президентът Радев: Ако ЕС не е единен, то рано или късно ще започне да внася външни за съюза модели

Бъдещето на Европейския съюз зависи от способността да бъдат приобщени гражданите към вземането на важните за Европа решения. Един от големите проблеми на ЕС днес е затвърждаващото се впечатление, че бъдещето на Европа се определя от малък елит. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на втория ден от срещата на държавните глави от групата „Арайолуш“, която се провежда в столицата на Латвия, Рига, съобщиха от пресслужбата на „Дондуков 2“.

Българският държавен глава подчерта, че демократичните институции в Европа са факт, но въпреки това те не съумяват да изпълнят приобщаващата си роля за гражданите и голяма част от европейците не се чувстват представени в тях.

По думите на Румен Радев икономическото и социално сближаване между „стари“ и „нови“ държави-членки на ЕС е задължително условие за съхраняването на потенциала на съюза да бъде единен и да действа като общност. „Разликите в социалното и икономическото развитие на европейските държави водят и до различни приоритети в тяхната политика за развитие. Когато подобни различия надхвърлят определена степен, те могат да застрашат солидарността, единството и дори процеса на европейска интеграция“, категоричен беше държавният глава.

Румен Радев призова за реална интеграция в социалната сфера, икономиката и образованието като най-ефективна мярка за отстояване на европейските принципи и ценности. „За мен привличането на чуждестранни инвестиции не се изчерпва с размера на средствата, но и с модела на обществени отношения, подобряване на бизнес средата и качеството на живот, което носят за обществото“, подчерта президентът.

Европейският съюз може да бъде успешен в бъдеще само ако олицетворява успех не само като общност, но и на всички свои държави членки, заяви още в изказването си на форума Румен Радев. „Ако ЕС не е единен и не успее да утвърждава своите ценности в съседните на Европа региони, то рано или късно ще започне да внася външни за съюза модели“, категоричен беше президентът. По думите на държавния глава това изисква интеграция и в областта на външната политика и дипломацията, изграждането на адекватен отбранителен капацитет, с който ЕС да гарантира своите интереси.

По-късно днес президентът Румен Радев ще се срещне с представителите на българската общност в Латвия.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. блаблабла, поредната кофа слабоумна евроатлантическа помия…

 2. Гениалната мисъл на rЕмералд президент, цитирам:
  “демократичните инаституции в Европа са факт, но въпреки това те не съумяват да изпълнят приобщаващата си роля за гражданите…..”
  Това за , което плаче генерал не е задължение на иституциите на ЕС. Това е задължение на местните
  -державни институции.. Господинът генерал на дестина
  льотчика и президент на партии с русофилски интереси дава уроци на ЕС за демокрация!!!!
  По какво се различават държавните институции
  на България и Румъния от “ демократичните” институции на Русия ?! По какво се различават и мутрите начело на българската ,румънската и
  руска икономика ?! Българските и руски съдилища
  не защищават ли еднакво богаташите натрупали
  богатства с разбойничество и грабеш. Европейските лидери ли са виновни за наложената
  от наследниците на комунизма безмилостна
  експлоатация. Кой направи българите да не разчитат на себе си и да чакат някой да и реши
  насъщните им проблеми!!!
  Впрочем разчитсщите на себе си българи почти ви изаставихс и сега се надявате на тяхните благодеяния ….

 3. РАДЕВ ГУБИШ ПОЧВА ПОД КРАКАТА ИЛИ СЛЕДВАЙ СОБСТВЕНИТЕ СИ МИСЛИ ИЛИ ПРОСТО СИ ПОДАЙ ОСТАВКАТА ЛИЧНО ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ ТЕЗИ КОЯТО НЕ СПАЗВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАКОНИ НЕ СПАЗВА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА ВСИЧКО ТОВА КАКВО ВЛИЯНИЕ Е ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ РАДЕВ ОПРАВИ СИ СОБСТВЕНАТА ДЪРЖАВА И ТОГАВА ГОВОРИ ЗА СЪЮЗА МНОГО СИ ДАЛЕЧ ОТ ИСТИНАТА. ЗНАЕШ ЧЕ ТВОТЕ НАЧЛНИЦИ ОТ ДС ТИ НАРЕЖДАТ КАКВО ДА ПРАВИШ ТИ СИ ЕДНА ПИОНКА КАТО ВСИЧКИ КОЙТО СТЕ АГЕНТИ НА ДС. ТОВА СЕ КАЗВА ДЪРЖАВА ТИП ДС МАФИЯ КОЯТО СЕ ОПИТВА ДА УПРАВЛЯВА ЕВРОСЪЮЗА ТОВА Е КОЕТО СЕ ВИЖДА ОТ СТРАНИ. А И РУСИЯ НА КОЯТО СИ ФЕН ЕХ КАКВА КОМБИНАЦИЯ.

 4. ФАКТ Е ЧЕ В ГЪРЦИЯ ЗАЧЕТОХА ТВОЯТА ДУМА И ВОЛЯ И ОСВОБОДИ НЕВИНЕ БЪЛГАРИН ЗА ТОВА ДОБРЕ НО ЗАЩО СИ ТРАЙКАШ ЛЕТЕЦО КОГАТО В СОБСТВЕНАТА ТИ ДЪРЖАВА СЪДЕБНАТА ВИ СИТЕМА Е ДС АГЕНТИ И РЕЛАНО НЕ СТЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА А ДС МАФИЯ. СЕЛСКИ ТАРИКАТИ С ТУРСКИ КОРЕНИ И ЖИЛКИ УПРАВЛЯВАТ И ТИ СИ СЕДНАЛ ДА ПЛАЧЕШ ЗА НЕЩО КОЕТО НЕ ПОЗНАВАШ ИЗБРАХА ТЕ ДА СЕ ПРОВАЛИШ И ДА ОТВОРИШ ДУПКА В ПРОБИТИЯТ КОРАБ КАТО ИЗЛИЗШ С ГРЪМКИ ПРИКАЗКИ НО НАПРАТИКА СИ БАЛОН ПОД НАЛЯГАНЕ ТВОЯТА ДУМА Е НИЩО РЕЛАНО СИ ФИГУРАНТ НА ДС ЦСНАРИИТЕ ЖАЛКО ЧЕ ХОРАТА ЗАЛАГАТ ПРАЗНИ НАДЕЖДИ АКО РЕАЛНО ЗНАЯТ КОЙ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ВДИГНЕ ТАКАВА ПУШИЛКА.

 5. ТОЙ СЪЮЗА НЕ Е ЕДИННЕ И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕДИНЕН БЕЗ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОР И ЕВРОПЕЙСКА ПОЛИЦИЯ И БЕЗ ЕВРОПЕЙСКИ ВОЙСКИ ТОЕСТ ФЕДЕРАЛНИ ОРГАНИ КОЙТО ДА КОНТРОЛИРАТ И ДА ВЗЕМАТ БЪРЗИ МЕРКИ СРЕЩУ ВСИЧКИ НАРУШИТЕЛИ КАТО БЪЛГАРИЯ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.