Президентът Радев: България високо цени приноса на Суверенния Малтийски орден за отстояване на хуманизма и солидарността

България високо цени приноса на Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим Родос и Малта в подкрепа на най-нуждаещите се и уязвими групи не само в страната ни, но и в световен мащаб. Отстояването на хуманните ценности и солидарността е наша обща кауза. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща днес с Великия магистър на Суверенния Малтийски орден Негово Височество фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето. Той е на държавно посещение у нас по покана на българския президент. С визитата се отбелязват 25 години от установяване на дипломатически отношения между България и Суверенния Малтийски орден.

Един от най-древните християнски ордени осъществява благотворителна, социална и хуманитарна дейност по цял свят, а у нас е организирал над 350 различни инициативи в над 107 населени места от 2005 година досега. Утре държавният глава и Великият магистър ще открият първия по рода си в България високотехнологичен апарат за рехабилитация на деца с церебрална парализа. Суверенният Малтийски орден ще дари и ехограф в столична болница за лечение по белодробни болести, както и линейка за болницата в Дупница, за което президентът изрази признателността на страната ни.

България високо цени подкрепата за лечебни заведения, както и дейността на Суверенния Малтийски орден у нас в помощ на социално слаби, на деца, на хора с увреждания, подчерта президентът Румен Радев. Държавният глава и Великият магистър заявиха, че сътрудничеството и диалогът на най-високо равнище ще продължат да се задълбочават и развиват. Заедно ще продължим да отстояваме хуманните ценности, човешките права и религиозните свободи, заяви президентът Радев и посочи, че България е пример за изградена с векове толерантност между религиите и вероизповеданията. Държавният глава и Великият магистър бяха единодушни, че трябва да се насърчава диалогът между религиозните общности, за да не се допускат конфликти и да се предотвратяват и разрешават кризисни ситуации. Гостът изрази увереност, че предстоящите му срещи с представители на гражданското общество и на традиционните вероизповедания у нас ще укрепят приятелските отношения и сътрудничество между Суверенния Малтийски орден и България.

Президентът и Великият магистър изразиха увереност, че само с отстояване на каузата на хуманизма и защитата на човешките ценности може да се постигне мир и благосъстояние в конфликтни зони и страни с дълбоки социални неравенства. Румен Радев и фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето бяха единодушни, че международната общност трябва да фокусира повече усилия в борбата срещу трафика на хора. Президентът подчерта необходимостта от повече програми в подкрепа на социалните и здравните услуги, икономиката и образованието в страните от Близкия Изток и Африка, като най-ефективна мярка за борба с трафика на хора и тяхната експлоатация. „Европа трябва да се обърне към причините за миграцията и да положи усилия за преодоляването им в помощ на хората в техните собствени държави“, заяви президентът.

В делегацията, водена от фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето, са Великият канцлер Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер, както и Великият хоспиталиер Доминик Принц дьо Ла Рошфуко-Монбел. Държавното посещение започна с церемония по официално посрещане на площад „Св. Александър Невски“ и с полагане на венец пред паметника на Незнайния войн. След пленарните разговори на двете официални делегации беше валидирана илюстрована пощенска карта по повод 25 години от установяването на дипломатически отношения.

В рамките на посещението си у нас Великият магистър се срещна с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, предвиждат се и срещи със Светия синод на Българската православна църква и с Главното мюфтийство.

Коментари

Задължително поле