Арестуваха дъщерята на Цар Киро с 2 кг хероин

Община Велико Търново превърна с 820 000 лева изоставена сграда в комплекс за социални услуги Кризисният център ще приютява жертви на домашно насилие

Показват „Златното евангелие“ от Омуртаг в музей „Етър“ в Габрово Светинята ще бъде представена на Националния празник - 3 март

Общо 52 души са ранени при атаката в Хесен, 18 са деца

Заловиха грабител, нападнал жена

Деми Ловато се показа без грим (СНИМКА)

Директорката на Басейнова дирекция-Пловдив е обвинена за безстопанственост

Двама сърби са заразени с коронавирус

Wizz Air няма да отменя полети до Италия, от Ryanair все още няма официална позиция

Десетки автовози пътуват всяка седмица до огнището на коронавируса в Северна Италия

Пълни автобуси от Милано продължават да пристигат у нас

Нено Димов остава в ареста

Николета Лозанова към Филип Плейн: Благодаря ти за невероятната нощ

Гърция взема мерки срещу коронавируса, изтегля гражданите си от Италия

Появи се Ябълковият човек

Президентът Радев: България не бива да се превръща единствено в консуматор на нови технологии

Румен Радев

Човечеството е изправено пред въпроса как да противодейства на промените в климата и ние трябва да отговорим къде е мястото и как участва България в този процес. Това заяви държавният глава Румен Радев на дискусия със студенти, посветена на подходите за опазване на природата и борбата с климатичните изменения. В срещата участваха студенти, докторанти и преподаватели от Лесотехническия университет, Химикотехнологичния и металургичен университет и Стопанския факултет на Техническия университет – Софи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По думите на президента, т.нар. Зелена сделка на Европейския съюз, която си поставя амбициозната цел за постигане на климатично неутрална икономика, все повече ще определя бъдещето на Европа. „Не е въпросът само да развием такава икономика, но и как ще се промени начинът на мислене на хората, на производство на енергия и нейното консумиране, как ще оползотворяваме всички ресурси около нас“, посочи Румен Радев. Държавният глава подчерта, че всичко това откроява ключовата роля на образованието за разбиране на процесите, които ще формират обществените отношения в бъдеще и ролята на човечеството в опазване и разумно използване на световните ресурси.

„От вас се очаква да задавате темпото и посоката на тези промени. От вас зависи и дали България ще има висока национална амбиция да се развива като държава с екологичен фокус, да развива устойчиви екосистеми“, заяви президентът.

По думите на държавния глава големият въпрос за страната ни е какво ще стане с конкурентоспособността на българската икономика в процеса на трансформация към екологично неутрални производства. „Ние трябва да развиваме технологии и производства, които да ни позволят да се включим в икономиката на бъдещето и ето този баланс – екологично чисти производства, при запазване на конкурентоспособност, която към момента се базира на традиционни производства – тук трябва да търсим заедно решението“, посочи Румен Радев.

Държавният глава посочи, че не трябва да се допуска България да се превръща единствено в консуматор на нови технологии. Според Румен Радев Зелената сделка на ЕС ще очертае ново разделение между държавите – едни ще усвояват финансови програми, за да разработват съвременни екологични технологии, а на други ще се дава финансиране единствено, за да извършат своята трансформация към неутрална икономика.

„Ако ние не се намесим в процеса и нямаме амбицията да развиваме съвместно с наши партньори тези технологии, ние ще се затвърдим като периферна държава в ЕС“, беше категоричен държавният глава. Румен Радев отново призова качественото образование да се признае и утвърждава като стратегически национален приоритет, включително и със съответното финансиране, за да може и във висшето образование и в средните училища студентите и учениците да придобиват и знания, и умения, с които да участват пълноценно в изграждането икономика с висока добавена стойност у нас.

Дискусията със студенти под надслов „Решенията на научните среди за опазване на нашия свят“ се проведе в аулата на Лесотехническия университет в София.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.