Президентът Радев в Рим: България ще вложи още повече енергия в бъдещето на обeдинена Европа

Като председател на Европейския съвет България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия ни европейски проект. Ще работим в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции и ще подкрепяме всяко усилие, което би ни позволило да подобрим нашия Съюз, запазвайки неговите достойни постижения. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим след тържественото отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава заяви, че приемането на Римската декларация е от ключово значение за развитието на започналите дискусии за бъдещето на ЕС през следващото десетилетие и отвъд този хоризонт. „Декларацията потвърждава единството на Съюза и неговата неделимост. Тя отразява и общото ни разбиране, че ЕС се нуждае от по-голяма ефективност и заздравяване на връзката си с гражданите, особено в контекста на множеството безпрецедентно сложни вътрешни и външни предизвикателства през последните години”, допълни Румен Радев.

Президентът подчерта, че Римската декларация затвърждава решимостта на ЕС да се изправи през предизвикателствата на днешния ден, без да отстъпва от своите ценности, ангажименти и исторически постижения и без да поставя под съмнение своите основополагащи принципи.

В рамките на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 9 и 10 март 2017 г. България издигна ясен глас в защита на единството на ЕС, на солидарността и кохезията като основни принципи на ЕС, припомни още държавният глава. „Позициите на страната ни срещнаха широко разбиране сред останалите държави членки и намериха отражение в текста на Римската декларация. Без тези принципи силна, просперираща и уважавана от целия свят Европа не е възможна. Без единството, солидарността и кохезията не можем да надградим историческите постижения на нашия Съюз”, подчерта Румен Радев.

„Римската декларация определя нов дневен ред на ЕС, който допълва и надгражда стратегическите ни приоритети и ще окаже влияние включително върху програмата и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС“, посочи още президентът.

Българският президент участва в церемонията по повод 60 години от подписването на Римските договори, на която заедно с държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз подписа Римската декларация.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Бахти отвратителния натегач от името на другите. Същия урод кат диктатора меркел дет ошайва всичко.

  2. ТРОЛЧЕТА ,СТРАННО Е ЧЕ НИЩО НЕ КОМЕНТИРАТЕ ПО ПОВОД ДЕЙНОСТТА И ДЕЙСТВИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ ! ДА НЕ БИ НЕЩО НЕ ВИ СЕ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ ОДОБРЯВАТЕ ПОЗИЦИИТЕ МУ ? СТРАННО Е МЪЛЧАНИЕТО ВИ…..

  3. Ще вложи по-вече български проститутки във Франкфурт Банхоф и повече просяци пред всеки клон на Лидл, Кауфланд и Алди в Германия!

  4. И кой му е позволил на румко – празиданта да говори от името на Българите? Имаше ли РЕФЕРЕНДУМ за неговото избиране, защото ние не сме чули за такъв. Сега неговото е селф-апойнтед шериф от тексас от преди 2 века:))) И румко празидант не е поставил въпроса и не ни е обяснил в хммм каква позиция България ше влага повечко енергия или от коя глуха – 2-4-9? Тя и сега е в тези глухи, но румко-празидант не го усеща, защото неговата заплатка е 10 илядо + бонуси + 200 000 лв гушната пенсийка + разни други. За таквиз парета много индивиди ще се кършат и ще стават предатели, даже плюейки /злепоставяйки собствените си родители:))) Ненужни скъпи декорацийки, както са ненужни и политиханските паразитиращи пртийчки. Не се губете времето и не гласувайте за тях! Позор

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.