Радев: Доживяхме да видим как Цветанов обвини Швеция в корупция

Борисов ясно да заяви подкрепя ли декларациите на своя заместник, настоя президентът

Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция. Защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни. Това заяви във вторник следобед президентът Румен Радев в Горна Оряховица по повод скандала с изтребителите "Грипен".

"Но да оставим настрани този европейски виц. Политическата сцена не е място за разиграване на скечове от типа „доброто и лошото ченге“. Надявам се господин Борисов ясно да заяви подкрепя ли декларациите на своя заместник. И когато говорим за корупция - също така – дали премиерът Борисов е проверил какво съдържа папката, завещана му от служебния премиер Огнян Герджиков", каза още Радев и попита риторично журналистите: "Вие на това диалог ли му казвате? Аз чух други неща".

На въпрос дали е оказвал натиск и ако бъди извикан в анкетната комисия, ще се отзове ли в парламента, държавният глава коментира: "Има разделение на властите. Няма как президентът да бъде викан в парламента. Второ, да си проверяват, ако искат, собствените решения, собствените подписи, собствените графици, които правителството "Борисов 2" категорично разработи, утвърди, разписа. Които предишното 43- то Народно събрание прие и за които има много ясен график и е следван много точно".

По повод назряващото напрежение по оста президентска институция -правителството, Радев бе категоричен:

"Аз не съм вдигнал ръка първи. Ако искате, внимателно следете - кой какво и как е казал и и как е реагирал."

При визитата си в Горна Оряховица, президентът обясни, че е имало много ясни решения след КСНС до 20 юни да бъде извършен детайлен анализ и доклад за възможностите за разсрочване на проекта, за да може всички видове въоръжени сили и възможност за останалите сектори.

"Също така очаквам този доклад. Имам уверението, че той е готов. На негово основание трябва да има детайлен график – кога какво ще се върши и с какви средства. Все още ги очаквам. Имам уверението, че правителството го подготвя.

Мисля, че нашите полицаи от дълги години техните проблеми са пренебрегвани - от тяхната социална сигурност, оборудване, зависи сигурността на всеки един от нас", допълни Радев.

След като кацна на летището в Горна Оряховица в 16,30 часа, той посети Бонбонената фабрика към "Захарни заводи" АД. Там той бе посрещнат, след като изявил желание да разгледа едно от големите предприятия в общината, за да се запознае с основния поминък на местните хора. След това президентът имаше среща с кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

После отпътува за Свищов, за да участва в кулминацията на честванията по случай 140 г от освобождението на крайдунавския град.

Коментари

Задължително поле