Президентът Радев назначи дипломат от кариерата за шеф на протокола на "Дондуков" 2

Президентът Румен Радев е назначил за директор на ключовата дирекция „Протокол“ дипломатът от кариерата Иван Истилиянов Димитров, става ясно от информация, публикувана на официалната интернет страница на институцията.

Последните длъжности на Димитров са били съветник на министър Меглена Кунева и ръководител на Направление „Логистика и протокол“ в Центъра за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Иван Димитров е роден на 19 октомври 1946 г. в гр. София.

През 1965 г. завършва средното си образование в Немската езикова гимназия, гр. София През 1975 г. завършва Софийски университет “Свети Климент Охридски” със образователно-квалификационна степен "Магистър". През 1979 г. завършва Дипломатическата академия в Москва.

През 1976 г. постъпва на дипломатическа служба и започва работа в Министерство на външните работи в София. От 1979 до 1980 г. работи в МВнР- Отдел “Западна Европа” като трети секретар.

От 1980 до 1984 г. работи в Българското посолство в Бон като трети и втори секретар.

От 1984 до 1987 г. работи в МВнР-Отдел “Западна Европа” като първи секретар.

От 1987 до 1990 г. е съветник в българското посолство в Копенхаген.

От 1990 до 1994 г. е заместник-началник в МВнР- Управление “Международна културна политика”.

От 1994 до 1997 г. е пълномощен министър в българското посолство в Бон. От 1997 до 1999 г. е заместник-началник в МВнР -Управление “Европа и Северна Америка”.

От 1999 до 2002 г. е пълномощен министър, заместник-ръководител на мисията в Българското посолство в Берлин. От 2002 до 2005 г. е посланик в МВнР-директор на дирекция “Държавен протокол”.

От 2005 до 2009 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Дания.

От 2009 до 2013 г. е посланик в МВнР-директор на дирекция “Държавен протокол”.

От 2013 до 2014 г. е посланик, управляващ посолството на Република България в Казахстан.

От 2015 до 2016 г. е съветник в кабинета на Заместник-министър председателя и министър на образованието и науката.

От юли 2016 до януари 2017 г. е ръководител на Направление „Логистика и протокол“ в Центъра за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Владее немски, английски и руски език.

Осветен от комисията по досиетата като секретен сътрудник "Ясен" на Първо главно управление на Държавна сигурност, вербуван през 1980 г.

 

Дирекция "Протокол" осигурява прилагането и спазването на церемониалните и протоколните обичаи и правила по време на официални мероприятия. Организира посещения на президента и вицепрезидента в чужбина според протоколните изисквания, като извършва необходимата координация с държавни органи в съответствие с нормативните разпоредби, отнасящи се до държавния протокол. Дирекцията разработва програмите и протоколно осигурява осъществяването на държавни, официални и работни посещения на държавни глави и други гости на президента и вицепрезидента в Република България, както и срещите на президента и на вицепрезидента с чуждестранни делегации и висши длъжностни лица. Организира и координира посещенията на президента и вицепрезидента на територията на Република България, както и техните участия в церемониите по повод официални празници, годишнини и други официални събития в Република България.

 

Директорът на Дирекция "Протокол" при президента Росен Плевнелиев беше дипломатът от кариерата Иван Кондов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България