Румен Радев: Парадоксално е за министър на вътрешните работи да се предлага сегашният главен секретар

Постъпили са предложения за посланици, които съм отхвърлил, съобщи президентът

Президентът Румен Радев заяви, че не може да даде предварителна оценка за бъдещите трима министри в кабинета. Според него обаче е парадоксално за министър на вътрешните работи да се предлага сегашният главен секретар в министерството, при положение че досегашният министър си отива заради „мърлява работа” на полицията.

„Просто е парадоксално. Премиерът маха министъра на вътрешните работи заради „мърлявата работа” на полицията, а по закон тази мърлява работа се координира, ръководи и планира от главния секретар на МВР, който се предлага за министър”, отбеляза Радев, цитиран от БТВ.

Във връзка със съгласувателната процедура по указа за освобождаването на Младен Маринов държавният глава коментира, че „самият факт, че правителството най-сетне склони да изпрати писмо за съгласуване е малка крачка в битката за законност”.

Президентът съобщи също, че проучва и обсъжда номинации за конституционен съдия. Критериите са професионални и морални качества. При него не е постъпвало предложение за дипломатическо назначение на Цецка Цачева. „Постъпвали са други предложения, които аз съм отхвърлил”, уточни той.

Оказва се, че страната ни има две позиции по отношение на Унгария, коментира още държавният глава.

Едната е за българската публика, другата е за пред Съвета на ЕС, така че такова амбивалентно поведение не мога да тълкувам. При всички положения обаче изключването и запушването на устата не е европейска позиция, не е европейски инструмент, посочи Румен Радев.

Виждам бъдеще за България във всеки образован млад човек, заяви държавният глава при откриването на единадесетото годишно издание на форума "Кариера в България. Защо не?". Събитието се провежда под патронажа на президента.

Той се обърна към кандидати за работа в България изрази вяра, че те са на този форум, защото се водят от мисълта за България.

"България има нужда от вашите знания, опит и качества днес", каза държавният глава.

По думите му, кандидатите за работа в България са дошли да търсят своето кариерно развитие с "нов заряд на непримиримост към несправедливостта и беззаконието, с които нашето общество постепенно се примири и които са основната пречка за нашето обществено развитие", заяви президентът Радев.

"За мен вие сте по-важни от чуждестранните инвестиции в България", обърна се президентът към кандидатите. И допълни, че България има остра нужда да преодолее изоставането и да поеме по пътя на една всеобхватна модернизация, а кандидатите имат знанията и опита, с които да постигнат това. Качества, които по думите му струват повече от парите.

"Справянето със беззаконието, търсенето на нови социални модели, достъпът до качествени образование и здравеопазване и социални услуги, тук в България, възстановяването на прекъснати социални връзки, всичко това зависи от нас. Това е нашата обща битка за една нова модерна България, в която да се чувствате по-добре, отколкото навън", заяви още президентът Румен Радев.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика