5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Президентът Радев се нуждае от нова солидарност на българската десница, заяви Петър Стоянов

Не мога да разбера тона на някои наши историци за Македония, който се лута между сърказма. По-груба провокация не мога да си представя. Договорът може да бъде подписан и ще бъде. Отношенията ще се развиват, но трябва винаги да е на една и съща основа. Не трябва да прекратяваме дебата за това, което се случва на Балканите. Това каза Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002) пред БНТ, който призна, че е рано е да се даде оценка за първите месеци от мандата на Румен Радев.

Петър Стоянова каза още, че днешните български политици могат да подпишат договора сега, но той продължава от дълги години на преговори, всички правителства, след това на Иван Костов, са работили в посока за подписване на този договор. „Никога не трябва да забравяме, че българският национален интерес трябва да се отстоява така сякаш не знаем какво ще се случи след 50 години.“, каза Стоянов.

„Вярвам, че ще успеем да свършим договора с Македония. Не трябва никога да прекратяване дебата за това какво се случва с Македония, народа й. Когато говорим за Македония, винаги сме готови да говорим за външните фактори. Крайно време е да се обърнем към нашите собствени грешки – първата е по време на Илинденско-преображенското въстание, а втората фатална историческа грешка е веднага след ВСВ. Грешки продължаваме да допускаме и днес. За съжаление, след втората световна война, ситуацията в Македония беше коренно променена; започна съвсем явен процес на обезбългаряване и на налагане на едно чуждо на българското самосъзнание; най-големите грешки допуснахме ние, българите“, казва Петър Стоянов.

Бившият президент припомни повода да каже репликата „Историята на Македония е най-романтичната част в историята на България“, думи, изречени през април 1997 година.

„Романтизъм, защото когато започва четническото движение, цяла България знае за това. Това е нашето второ априлско въстание. Ние българите няма как да се лишим от тази страница в в нашата история, затова е най-романтична, това вложих. Фразата не беше мислена преди това. Това, което казах, е че ние първи я признахме. Никой не оспорва територията й, независимостта, но има една граница, когато няма да прескочим – историята си не даваме. Това беше поводът“.

Той изрази мнение, че няма как България да бъде стратегически партньор на Русия. „Тя е обречена да живее с правилата тук. Ние искаме да сме хора, на които държавата служи, а не обратното.“, бяха част от думите му.

За новия президент Румен Радев Петър Стоянов коментира, че не е дошло време за оценка.

„Аз мисля, че в момента президентът се нуждае от нещо, което няма да бъде разбран от моите десни приятели. Това е една нова солидарност от българската десница. Много глупаво е да го натиква в ъгъла на левицата, да го етикират като кремълски политик. Българската десница трябва да организира конференции, на които да покани бившия натовски генерал и настоящият президент г-н Радев, за да говорят за НАТО и атлантическа солидарност. Това пречи страшно много на българската политика – суетата да бъдеш най-ляв или най-десен. Нямам никаква представа как ще се развие политическото му верую. Искрено се надявам да бъде успешен президент на България. Българската десница не трябва да забравя, че преди да стане президент, издигнат от БСП, той е натовски, български генерал и това трябва да му се напомня непрекъснато и мисля, че той с удоволствие би приел. Институционално десницата е ГЕРБ. Когато идват лидерите на ЕНП, те се снимат няколко пъти с Борисов и Цветанов, а закусват с представители на нашите стари партии, което е обидно“, каза Стоянов.

Стоянов каза още, че няма защо представителите на нашата десница, която се нарича автентична десница, да обвиняват Борисов или Цветанов, че се етикират като десни политици, защото те направиха всичко възможно да се случи. „Теренът в дясно се разчисти. Господата от ДСБ нямат право да казват защо, ами защото вие го направихте. Нейният край за съжаление е предизвестен.“, бяха част от думите му.

В края на разговора бившият президент каза, че няма по-голяма глупост от това от сутрин до вечер да хулим държавата. „Трябва да се забравят празните приказки и лозунги. Вярвам в едно ново българско възраждане.“, каза Стоянов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.