Скорсезе и Копола: Студио „Марвел“ не прави кино! Всичко е само един комерс, твърдят легендарните режисьори

Парламентът прие бюджета за 2020 г.

„Стачката на стачките” парализира Франция Милиони на бунт срещу пенсионните реформи на Макрон

#MeToo трейлър на новия политически коректен филм за Бонд “Силната чернокожа жена” Лашана Линч съперничи на 007

Пирати отвлякоха гръцки танкер край Нигерия

3028 лв. заплата в софтуерните компании Над 30 хил. са заетите в бранша

Протеини пазят сърцето и кожата в студа Балансираме белтъчния прием с фибри

Словашкият парламент отхвърли спорен законопроект за абортите

50% излишно висше образование

Чаатай Улусой надебеля

Кардайъ: Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП

ГДБОП разби банда „ливанска пералня” (обзор) Босът Ахмад Шараф и пет от мулетата му са обвинени за пране пари

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 6 декември 2019

Арестуваха сина на Миню Стайков в брониран джип с телохранители (обзор) Гешев: По трудния начин ще разберат, че не живеем във времето на мутрите

Партийната субсидия става 8 лева на глас Предложението беше на БСП, наложиха го от "Обединени патриоти"

Президентът: 29 години след началото на Прехода механизмите на партията-държава се възродиха

29 години след началото на Прехода основите на българската демокрация са критично застрашени. Това заявява държавният глава Румен Радев в обръщение към народа, публикувано на сайта на Президентството.

„Демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото. Тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа“, посочва Радев.

„Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично“, предупреждава държавният глава.

Публикуваме пълния текст на изявлението в навечерието на 10 ноември:

„Скъпи сънародници,

Утре е 10-ти ноември. Преди 29 години от тази дата започна преходът. Разни хора влагаха в него различни надежди, но всички очакваха повече свобода и справедливост. Свобода на мисълта и свобода на словото. Многопартийна система и честни избори. Демократична конституция, разделение на властите, върховенство на закона. Тези принципи, макар и трудно, намериха място в българското законодателство. Европейският път спомогна за тяхното налагане.

29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени. Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция. Законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита, а не на гражданите. Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората.

Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък.

Демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото. Тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека.

Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад.

Убеден съм, че заедно, няма да го допуснем. Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност. Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Благодарение на изродите луканов, паси и коен никога не са умирали…

 2. Олее мале! По-глупава реч не бях чел, наистина! Живков плещеше празни изречения, но не глупости. ТОва, което Радев утвърждава в едно изречение го отрича в следващото. Е, това не е само празнословие. Това е абсолютна глупост. Ето дори само заради този президент емиграцията няма да намалее. Беж, лиске да бягаме от президент комунист (червен фашист).

 3. Няма да бъда голословен, нито се заяждам. Но още първото изречение е груба лъжа: „основите на българската демокрация са застрашени“. – Абсолютна лъжа! По-нататък: „Кризата налага възвръщане към демократичните принципи и закона…“ ВЪЗВРЪЩАНЕ КЪМ РУСКИЯ ФАШИЗЪМ? Това ли пропагандира „думократичния“ президент? И само след две изречения „Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад.“ Е, трябвало да се връщаме? Президенте, кое за теб е добро? Като марионетка на Путин ли? Като Янукович и Асад ли? Ще му се на президента да събори ГЕРБ, щото такава му е мисията – да ни вкара в Евразийския съюз или в руска организация на „независимите“ държави по фашистко ръководство!

 4. И да попитам защо президентът говори също като Нинова? Как не видя поне едно положително нищо в цялата държава., И пак да попитам ЗАЩО ПРЕЗИДЕНТЪТ НЕ ГОВОРИ В БЪЛГАРИЯ ТЕМИТЕ, КОИТО ИЗНЕСЕ В ОКСФОРД, А ПЛЮЕ, ХРАЧИ, ПЛЮЕ, ХРАЧИ И ПАК ПЛЮЕ ПО ДЪРЖАВАТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО? ЗАЩО НАШИТЕ СТУДЕНТИ И ГРАЖДАНИ ЧУВАТ ПОСТОЯННО ОТ ПРЕЗИДЕНТА НЕГАТИВИЗЪМ, РАЗДЕЛЯНЕ НА ОБЩЕСТВОТО НА „НЕГОВИ“ И ВСИЧКИ ДРУГИ И ХРАЧКИ ПО „ДРУГИТЕ“? Сещам се защо – има народна мъдрост: „КАКВОТО И ДА ТИ ГОВОРЯТ, СТАВА ДУМА ЗА П-А-Р-И. За ПАРИ, ЗА МНОГО ПАРИ“.

  1. руси, пак са те изтървали от коневръза на свинефермата герб без да цуцаш смоко на бойко. руси, ти не си ти, ако си гладен.

 5. Проблема е че след като дойдат на власт БСП и ДПС, както се очаква, няма да отменят данъка за старите коли, а ще се оправдават с ГЕРБ! Позната картинка! Пак ние ще бъдем прецакани и ще слушаме тъпи приказки. Те са се разбрали да се менкат на власт и да ни доят докато ни довършат!

 6. Русофобе, след като си избършеш пяната от устата, вземи и се огледай. След това още веднъж, за всеки случай.

  1. Имаме ли независими медии?
  2. Всяка по-сериозна обществена поръчка (от 200 000 нагоре) върви задължително с „консултантска такса“ към една и съща партийна каса. ДПС-арските фирми не плащат, защото там ГЕРБ получават политическа подкрепа в замяна на икономическата.
  3. Какво ще кажеш за последните дивотии с гражданската отговорност и старите автомобили? Кого обслужват? Гражданите? Аз не мисля така.
  4. За негативизма – имало един цар с толкова прекрасни дрехи, само едно детенце не разбрало, че трябва да си мълчи, че царя е гол. Толкова е прекрасна действителността ни, че почти всички сме оголели. Но отвсякъде ни блъска пропаганда и тролове, които ни обясняват, че щом не се прехласваме по сегашното ни правителство, сме червени фашисти, червени бабички, комунисти (обикновено го пишат с грешки) и т.н.
  5. Най-точната преценка за състоянието ни дава демографията – от моите съученици и колеги (3 класа) в България има по-малко от 10 човека, като трима са програмисти и един е преподават в УАСГ. Останалите не са в България и изпращат поздрави на сегашните ни управляващи и близките им роднини по женска линия!

  1. Не е нормално заради НАСЛЕДСТВОТО ОТ РУСКОТО РОБСТВО в цяла източна Европа да се вини правителството, което не е русофилско и не следва линията на Кремъл. Емиграция има във всички държави, в които стъпи руски ботуш. По въпроса за старите автомобили – това е европейска практика и тя е насочена към изчистването на въздуха, който в България е най-мръсен, особено през зимата. НЯМА ПАРИ – А КОЙ НАПРАВИ ЗАПЛАТИТЕ 120 ЛЕВА И БИЛЕТЧЕТО 5 СТОТИНКИ? Защо се премълчава фактът, че това е следствие от унищожителното руско робство? А да си чувал, че имаме най-нсика прозиводителност и най-неефективна, енергоемка и трудоемка икономика? КОЙ Я ДОКАРА ДО ТОВА? Нали това е резултат от руските технологии, механизация и автомобили с 50 години след света, но КОИТО БЯХМЕ ЗАДЪЛЖЕНИ ДА КУПУВАМЕ КАТО КОЛОНИЯ. Когато апонците имаха портативен видеокасетофон рунаците ни показваха НА ИЗЛОЖБА „видеопроигривател“ с тегло 7.5 килограма и размери 60х20х40 см. Алооу, троле! Като си отворен в ИТ знеш ли,че когато светът произвеждаше настолни компютри нашите компютри заемаха зали 50х30 метра? Що, бре троле? ЗАРАДИ РУСКОТО РОБСТВО, ЗАТОВА. Айде ‘оди да си пееш Катюша и Интернационала! Аман от религиозни фанатици!!!

   1. Хапчетата шизи слабоумно, хапчетата..

   2. Поставяш интересни въпроси:
    1. От къде си сигурен, че в България е най-мръсен въздуха?
    2. Известно ли ти е, че държавата ни продава екологични квоти на развитите страни, именно защото нямаме промиленост, която да цапа? И целта е да продават още повечко, за да закърпят бюджета?
    3. А защо им е нужно да кърпят бюджета? – защото техните приятели-бизнесмени не плащат нужните данъци, а всички останали биват административно смазвани, ако не се отчитат, където трябва. Бюджет се пълни с корпоративни данъци, не с граждански.
    4. Средата на 80-те имах Правец 8Д, повярвай ми, нямаше размерите на зала.
    5. Производителността е ниска и енергоемка, защото в България е по-евтино да наемеш роби, отколкото да купиш машини. Защо ли? Руски машини и технологии никой никого не може да принуди да купи последните 30 години. Пък и ако са били толкова лоши, за 30 години все да са се скапали, нали?
    6. Аз пионерче станах, но до комсомолец не го докарах, така че разправяй ги какво е било на някой 90-ти набор и нагоре. Някои си спомняме. 120 лв заплата не е зле при хляб от 0,40 ст. килограма, 2,40лв/кг истинско сирене, 0,12лв за 0,5кг кисело мляко и 0,30лв за литър прясно. Сега с 10-тина пъти по-висока заплата, моето дете не е виждало море на живо, защото не мога да си го позволя! Не мога да си позволя и нещо различно от 24-годишния ми автомобил! В същото време лекарствата на болните ми родители с мизерните им пенсии, които Дянков усвои от Сребърнния фонд, стават все по-недостъпни.

    Не съм трол, хубаво е да има различни мнения, но злобата с която се нахвърляш по всеки с различно мнение, е плашеща.

 7. Герберите пак се разтичаха като пилци във свички посоки, защото президента пак им тури един -п-р-ъ-с-т-. Ето за това пак ще гласувам за Румен Радев, и съветвам всички да гласуват за него, защото ме кефи как прави клизма на герберите 🙂 🙂 🙂

  1. Клизмата е хубаво нещо – изчиства организма. Аз пък ще гласувам за ГЕРБ и съветвам всички нормално мислещи хора да НЕ ГЛАСУВАТ ЗА БСП и за РАДЕВ, защото ме кефи как ГЕРБ изнервя фашистката опозиция.

 8. Още при първата ми среща с Радев-нещо ми присветна червената лампичка, дали си нямаме работа с една тъпа фуражка, възгордяла се , че стана президент на гребена на народното недоволство от ГЕРБ, но си рекох:“Дано не съм прав….“Подадох му ръка, прегърнахме се, пожелах му от сърце успех…Но от ден на ден вече цяла година и кусур, се убеждавам, колко прав съм бил в подозрението си, че …само една тъпа фуражка стои пред мен…Жал ми е само за Корни, и тя толкова му поВЕРВА

 9. Е те под такива статии се види колко много платени латерни и дрискачи има свинефермата герб. Тея си хапят -г-ъ-з-о-в-е-т-е- от яд, а Румен Радев им прави клизма 🙂 Ще помолим президента Радев да е малко по вежлив с прасетата от свинефермата герб, че тея боклуци ще дадат Богу дух от високо кръвно 🙂 🙂 🙂 Скоро ще има коледа за свинефермата герб, ще има квичене, но прошка няма да има.

 10. Ако некой се засили все пак да щави герберски свине, дерете ги живи и пак ще им е малко.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.