Преля гаврата с българските строители

От бранша настояват да се търси отговорност от онези, които създават и разпространяват лъжлива и невярна информация

Заплашват с протести

Не сме престъпници, пишат в документа

“Българските строители са наричани “олигарси, крадци, лъжци и убийци”. Това пише в остра декларация на Камарата на строителите в България (КСБ). Тя е адресирана до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и председателите на парламентарните групи.

Българският строителен бранш бе подложен на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси”, се казва в докумета. “Обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки, прераснаха в обвинения за злоупотреби с евросредства, за да преминат всички граници и да достигнат до зловещата манипулация за връзка с убийство на млада жена, водеща на тв предаване.”

Строителите са категорични, че въпреки бързата работа на следствените органи, довела до разкриването на убийството на Виктория Маринова, негативният отзвук в международен план към страната ни е огромен. Продължават и несправедливите обвинения, че българските фирми строят на “високи цени, а качеството е безобразно”. Тези атаки се отразяват тежко на авторитета и на работата на строителния бранш, върху който заради недоказани твърдения, хвърлени в публичното пространство, се слагат обидни етикети.

“Строителите на България не са престъпници! Ние сме 250 хиляди души, които искат да работят и да живеят в България”, пише още в декларацията на КСБ.

В декларацията се припомня, че от създаването на Камарата фирмите, нейни членове, винаги са работили, спазвайки стриктно законите в България. “Конкурсите и обществените поръчки се провеждат съгласно законодателството и вярваме, че в нашата страна съществуват достатъчно институции, които да гарантират тяхната законност и прозрачност”, пишат от КСБ.

“Намираме за неприемливо заради публикации без доказателства, без произнасяне на съответните органи, да се заклеймяват публично водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци, и те да бъдат отстранявани от участие в обществени поръчки. Освен че създава напрежение в бранша, това е изключително лош знак към всички потенциални чужди инвеститори, които биха искали да правят бизнес у нас”, предупреждават от строителната камара.

КСБ ще поиска спешни срещи с президента г-н Румен Радев, с председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, с премиера г-н Бойко Борисов, с лидерите на парламентарно представените политически сили.

“Нашето желание е на тези срещи, очи в очи с българската държава и общественост, да опровергаем всички внушения и недоказани твърдения, отправяни досега в изявления и изказвания на институции. Високата институционална трибуна винаги гарантира широко медийно отразяване, а системните обвинения насаждат у обществото негативно отношение към целия бранш. Ще изразим категоричното си несъгласие с такава пропаганда и използването на съдбата на над 250 хиляди строители и техните семейства за трупане на политически дивиденти.”

“Както ние носим отговорност пред обществото, контролните и правораздаващите органи, така трябва да се търси отговорност от субектите, които създават и разпространяват лъжлива и невярна информация. Това трябва да бъде постигнато чрез промени в законодателството и ефективното и бързо съдебно производство”, пише в декларацията.

От КСБ припомнят, че “към момента увреждането на търговския престиж и доброто име на компании, стожери на българската икономика, не е наказуемо по никакъв начин и това отваря широко поле за манипулации, което не е в интерес на заетите в сектора, техните семейства, както и на техните работодатели.”

Строителите предупреждават, че ако не бъдат чути посланията им, следващата стъпка ще бъде да защитят правата си по всички законови начини, включително и с национални протестни действия.

 

Владимир Житенски, пред “Труд”:

Няма да простим, ще търсим правата си до дупка

03-2На никого няма да простим и ще търсим правата си в съда до дупка. Това обяви специално за “Труд” Владимир Житенски, изпълнителен директор на “Джи Пи Груп” по повод нападките срещу компанията в последните седмици.

“Търпим тежки финансови загуби. Ние спазваме законите и искаме и другите да ги изпълняват. Брутално е така публично да ни линчуват”, обяви той.

За да защитим честта си и да не страда държавата от загуба на средства от “Джи Пи Груп” се отказваме доброволно от два държавни проекта – ремонтът на трамвайната линия №5 в столицата и тунелът Железница. Не знаем кога проверките ще приключат и ако не се отдръпнем, страната ни може да загуби много пари, категоричен бе Житенски.

Изпълнителният директор на строителната компания добави, че “Джи Пи Груп” няма запор и съдейства на разследващите органи, за да изчисти възможно най-бързо името си.

“Над компанията ни никога не е имало чадър или защитата. Зад гърба си имам над 2000 човека, които ежедневно се трудят и пазят честта на българския строител. Ние не сме инструмент за политически игри. Това, че се познавам с някой, не значи, че стои зад мен”, заяви Житенски.

 

Въпреки жалбата на “Актор”

КЗК разреши работата по тунел „Железница“ да започне

Комисията за защита на конкуренцията беше разрешила на 18 септември да започне изграждането на тунел “Железница”, въпреки че гръцката компания “Актор” обжалва обществената поръчка. На 10 октомври КЗК излезе със становище, че жалбата на “Актор” е неоснователна.

За победител в поръчката за проектиране и строителство на тунел “Железница” - проект за над 200 млн. лв., беше избрано обединението ДЗЗД “АМ Струма тунел 2018”, в което основният участник е “Джи Пи Груп”. В мотивите си да искат предварително изпълнение на договора от пътната агенция посочват, че тунел “Железница” има важно обществено значение.

В становището си от КЗК посочват, че допускат предварителното изпълнение, тъй като така ще се защитят особено важни държавни интереси и от закъснение на изпълнението може да последва значителна или труднопоправима вреда.

В края на миналата седмица обаче, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че всички, за които тече разследване трябва да бъдат извадени от проектите с европейско финансиране, ръководството на “Джи Пи Груп” обяви, че се отказва да подпише договора за изпълнение на строителството на тунела. Юристи коментираха пред “Труд”, че не съществува правен механизъм за отстраняване на “Джи Пи Груп” от поръчката, освен ако фирмата сама не реши да се откаже.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров:

Досъдебното производство е за пране на пари

02-06Образувано е досъдебно производство за пране на пари, в рамките на което е наложен зпаор на превод за 14 млн. евро от физическо лице. Паричният превод е бил от България към чужда банка. Това припомни главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос до къде е стигнала проверката за “Джи Пи Груп”.

“При нас сигналът е свързан с описание на търговски дружества, както и на юридически лица с нестопанска цел, които са получили европейско финансиране и с твърдения за неправомерни действия при усвояването на тези европейски средства”, обясни обвинител №1. Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и фирми.

 

Кариера

Томислав Дончев седем години работи за „Отворено общество“

02-5Преди да влезе във властта, професионалната кариера на вицепремиера, отговарящ за еврофондовете Томислав Дончев е свързана в продължение на седем години с фондацията на Сорос “Отворено общество”.

През 2000 г. Томислав Дончев става главен секретар на Клуб “Отворено Общество”- Габрово, където работи до 2004 г.

Дончев е член на екипа “Експертни анализи” към Института “Отворено общество”, разработил Регионалния план за развитие на Северозападен район за планиране (възложено след процедура по Закона за обществени поръчки с възложител Министерство на Регионалното развитие и Благоустройството).

В периода 2004 – 2007 работи като програмен директор в Института по “Отворено общество”, където ръководи звеното за подготовка и управление на проекти по европейски програми.

Аферата „Биволъ“

Компромат със заглавие “Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми” срещу българския строителен бизнес публикува на 10 септември сайтът “Биволъ”.

Три дни по-късно, на 13 септември, вицепремиерът Томислав Дончев изпраща “сигнал за нередности и съмнение за измами при усвояване на средствата от ЕСИФ” до вътрешния министър, до главния прокурор, до ръководителя на спецпрокуратурата, до комисията за противодействие на корупцията и до ИА “Одит на средствата от ЕС. Сигналът се позовава единствено на публикацията на “Биволъ”, която е изпратена като приложение до сезираните органи.

От сайта “Биволъ” публикуват линк, от който става ясно, че компроматът е финансиран чрез грант от 38 000 евро чрез спечелен проект през 2018 г..

“Проектът “Разкриване на измами с еврофинансиране в Румъния и България е част от серията за разследвания, финансирани от фонда IJ4EU на Европейската комисия и Европейския център за медийна свобода European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)”, пишат в “Биволъ”. Фондът на Международния институт за печата (IPI) е частно НПО.

14 октомври в 16:49 ч. Във фейсбук страницата на “Биволъ” се появява съобщение:·” Биволъ и Rise Romania спечелиха грант €38 000, за да разследват съвместно злоупотреби с европари. Към днешна дата са усвоени € 4200.

Сайтът “Биволъ” до ноември миналата година се управляваше от Асен Йорданов и съпругата му Алберта Алкалай. Алкалай излиза от него, за да продължи да управлява рекламна си агенция Имидж адвъртайзинг, която се води собственост на “Айдиъс фор янг имидж” ООД, САЩ. Сред клиентите на рекламната агенция са Виктория груп /на Ветко Арабаджиев/, партия Лидер на Христо Ковачки, Топлофикация Бургас и Сливен, общините Несебър, Приморско, Обзор, природен парк “Странджа”.

Коментари

Задължително поле