Премахват двойните стандарти в храните

Фирмите слагат заместители дори в стоките за деца

Българските евродепутати от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев и Андрей Новаков получиха подкрепа от колегите си в Брюксел и стартират европейска кампания срещу по-лошото качество на храните и напитките в Източна Европа.

Предложението на Радев и Новаков е да се въведат минимални стандарти за качеството на храните и напитките в целия ЕС. Двамата вече са внесли проекта за програма в Европейската комисия.

“Нашата програма е на стойност 300 000 евро и с тези пари целим изследвания и тестове, които да докажат, че промяната няма да доведе до съкращаване на работни места или вреда на бизнеса, а само ще уеднакви качеството на стоките в ЕС”, заяви Андрей Новаков.

“Действащото законодателство в момента следи дали съставките на храни са безвредни за здравето. Но качеството в Западна и Източна Европа е различно, затова е необходима и общоевропейска политика”, отбеляза от своя страна Емил Радев. „Заместители се използват дори и в детските храни, което ги прави по-некачествени, без значение, че се предлагат от една и съща марка”, допълни Радев. Българските евродепутати специално отбелязаха, че двойните стандарти в ЕС не са незаконни, но не са морални.

Очакванията са, че още през 2019 година програмата ще даде резултат. Цените на стоките не би трябвало да се оскъпяват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България