Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Премиерът Бойко Борисов към министрите: Правим гласуването машинно (обзор)

На следващите парламентарни избори да се гласува само с машини, приеха министрите на свое заседание. Снимка: Пламен Стоименов

Купуваме 15 000 машини

Правителството прие решение, с което възложи координацията с Централната избирателна комисия на вицепремиера Томислав Дончев за внедряването на машинното гласуване в изборния процес. Това стана след като премиерът Бойко Борисов предложи извънредна точка в дневния ред на кабинета.

“Ние сме длъжни да изпълним, това което пише в Изборния кодекс”, каза Борисов на министрите. “Понеже много се упражняваха по тази тема, предлагам да приемем точката. Да похарчим няколко десетки милиони и да видим какви ще са резултатите. Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем да има машинно гласуване”, посочи като мотиви премиерът. Вицепремиерът Дончев допълни, че ще са необходими около 15 000 машини, за да се обезпечат всички изборни секции. “За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи – машинно и хартиено гласуване, това прави изборите безумно скъпи и не виждам причина от хартия”, каза още Дончев.

Шефката на правната комисия Анна Александрова заяви пред “Труд”, че работната група за промени в Изборния кодекс ще се съобрази със сроковете, за да се приемат промените през този политически сезон.

Според действащия Изборен кодекс

Параграф 39 Преходни и заключителни разпоредби

(3) (Изм. – ДВ, бр. 61 от 2019 г., в сила от 2.08.2019 г.) След общите избори за общински съветници и кметове през 2019 г. машинното гласуване се произвежда само на избори за народни представители, на избори за президент и вицепрезидент на републиката и на избори за членове на Европейския парламент от Република България и на тези избори не се допуска гласуване с хартиени бюлетини, освен в случаите по чл. 212, ал. 5.

Чл. 212. (5) (Нова – ДВ, бр. 21 от 2019 г., в сила от 12.03.2019 г.) Машинно гласуване не се произвежда в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

 

Проф. Михаил Константинов, пред “Труд”:

Скептичен съм, 30 на сто от хората не са докосвали компютър

Щом има решение на политическата власт в България, то ще бъде изпълнено. Личното ми мнение е много скептично. Машинното гласуване в Европа не се прилага. 30 на сто от гласоподавателите в България никога не са пипали компютър през живота си. Важно е да се прецени и начинът, по който ще се гласува машинно. Има машини, които директно записват резултата, има системи, които произвеждат една хартиена бюлетина, която след това се сканира или се чете баркод. Трябва да се вземе решение за технологичния вариант и след това да се направи поръчка. Огромната пречка пред една такава поръчка може да се окаже коронавирусът, тъй като част от компонентите се произвеждат именно там. С една машина може да гласуват до 200 избиратели, а има секции от 1200 души.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.