Премиерът Бойко Борисов към посланиците ни: България чака писмо от ЕК за тръба от „Турски поток“ (обзор)

Годишната среща на премиера с посланиците ни се състоя в Централния военен клуб. Снимка: Цветан Томчев

Не можем да позволим страната да се превърне само в клиент и трябва да запазим стратегическото си място за транзит на газ, каза Борисов

През октомври се очаква първа копка за интерконектора с Гърция

Чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат или не да започнем преговори за директна тръба от “Турски поток” към България. Това каза премиерът Бойко Борисов пред българските посланици по време на традиционната годишна среща в Централния военен клуб в София.

“Благодарен съм на ЕК, че възприеха да запазим стратегическото си място за транзит на газ”, подчерта Борисов. Пред посланиците ни премиерът припомни, че прекрояването на енергийните потоци върви със страшна сила и е необратимо. “Използвахме времето и направихме доста в газопреносната мрежа, подменихме компресорните станции, изграждаме интерконекторни връзки. С Румъния вече ни е готова. Сега се строи с Турция, Сърбия, Гърция”, каза министър-председателят. Борисов припомни и разговора си с премиера на Гърция Алексис Ципрас в Солун от миналата седмица, както и че през октомври се очаква първа копка за интерконектора с Гърция. А след това изведе и основния акцент от енергийната политика на страната: “В сферата на енергетиката България е инвестирала 5-6 милиарда за газопреносната си система, 80% от всички компресори на Балканите са у нас, най-добрите”, заяви Борисов.

И допълни: “Не можем да позволим страната да се превърне само в клиент след проекти като “Турски поток” и трябва да запазим стратегическото си място за транзит на газ, с европейския газов хъб “Балкан” ще може да се доставя газ от всякакви източници”. Министър-председателят отново подчерта, че европейският газов хъб “Балкан” изпълнява абсолютно всички изисквания на европейското законодателство. И още, че България е била абсолютно принципна, спазвайки санкциите и решенията на Брюксел и европейско си семейство, а страната ни е отстоявала общия енергиен пакет. “Какво стана тогава – натовска Турция, натовска Гърция, натовска Италия, без да се съобразяват изобщо с никакви други норми подписаха “Турски поток” и “Посейдон”, припомни Бойко Борисов. министър-председателят. Борисов отново заяви, че проектът “Набуко” е бил важен за страната ни, тъй като това е вариантът за газ от Азербайджан. “Ние имаме подписан договор, искат хората да го доставят, но трасето минава през Турция. Сега изведнъж ние се озоваваме в тази зависимост на “Турски поток”. Неслучайно като вместимост е точно толкова, колкото минава сега от Украйна, през България и влиза в Истанбул”, каза още пред посланиците ни Борисов.

От своя страна външният министър Екатерина Захариева заяви по време на форума, че е необходимо българските посланици е да проявят пълна ангажираност към Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. “То не е председателство само на Постоянното представителство в Брюксел или на Министерството на външните работи’’, каза Захариева.

 

Шега за Брекзит

Борис си отива, Борисов идва

Много трудно вървят преговорите за Брекзит, не знам дали ще се разберат, призна Бойко Борисов за последните преговори между ЕС и Великобритания пред нашите посланици. И допълни, че между премиерите на страните-членки се усеща напрежение: “Точно като последните срещи преди развод на две фамилии”. А след това разказа шега от срещата на върха в Италия преди седмица, а дипломатите ни се разсмяха: “В Триест до мен беше Борис Джонсън, британският външен министър. Минава покрай нас албанският премиер Еди Рама и казва: “От дете искам да съм в ЕС, но не съм вярвал, че един ден Борис ще си отива, в случая Великобритания, а Борисов ще идва да оглавява Съюза. Това не съм го мислел в моите представи”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Преди гпдина и малко олигoфренът плевнелиев разправяше как България била независима в ес, а сега боко чакал разрешение за нещо важно за националната ни сигурност.

  2. Извинявам се много, но тъй като съм зъболекарка, искам да посъветвам г-н Борисов да си изчисти зъбите, защото явно прекалява с пурите и като си отвори устата е просто срамна гледка за нас българските зъболекари.

  3. Бойко да си я надене тази турскса тръба,макя му боклук -м-а-л-о-у-м-е-н-.

  4. Баце, вземи научи тази пущина думата „интерконектор“: тя в буквален превод означава „междинна връзка“. Т.е., кажеш ли интерконектор, а ти подобно на незнаещите чужд език обичаш да се хвалиш с чуждици, това означава „връзка“, така че не е необходимо да казваш „интерконекторна връзка“, защото се излагаш. Същото прави и мин. Петкова, но тя е счетоводител, а ти си инженер бре, Баце, и то „д-р“ , т.е. малък доктор. А като кажеш „интерконекторна връзка“, веднага си личи че си пишман инженер, казано с други думи – пожарникар.

  5. Борисов се е объркал. Много и зле. Той е прост и определено има много такива като него. Но не всички. Има и такива които могат до вържат 2 факта и да правят изводи. И един ден единствения му ход ще е : билет и полет към Ню Йорк, там при Господарите!

  6. А бате Бокооо е иднианец,но от ромски прозход,може и да няма ланееец но е кръгъл ИДИОООТТ….тръбата турска ша влиза и излиза до крановете без да ви питат как е!!!

Отговорете